Zvijezda smrti može da zbriše Zemlju za dva minuta

Zvijezda smrti može da zbriše Zemlju za dva minuta

Istraživači sa Državnog univerziteta iz Australije zabrinuti su što „zvijezda smrti“, koja se nevjerovatnom brzinom približava našoj planeti, može da uništi Zemlju u ekordonom roku, prenosi Sputnjik.

Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete prijeti velika opasnost. Takozvana „zvijezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta. 

To smrtonosno tijelo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji. 

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proletjeti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji. 

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.

93269826159873242b702a190265375v4big

Kada se zvijezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvijezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te prijetnje poznate su kao Nemezis ili zvijezde smrti. 

Istraživanja su pokazala da od 42 zvijezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.

Fizičar Džon Bočanski sa Univerziteta Rajder smatra da nema razloga za paniku. 

„Važno je da astronomi utiru put u smislu identifikovanja rizika koje stvari u spoljnom svemiru mogu da nam donesu… Ali što se tiče toga da li će ta zvijezda izbrisati čovječanstvo? Ne bih kladio na to.“ 

Iako se „zvijezda smrti“ približava, može da nam bude lakše kada znamo da čovječanstvo ima najmanje 240.000 godina da pronađe rješenje. Štaviše, Bočanski ističe da je Jupiter i ranije štitio Zemlju od udara kometa zahvaljujući svojoj značajnijoj gravitacionoj energiji koja ima efekat usisavanja kometa kao vakuum.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.