Ako imate ove simptome posjetie ljekara odmah!
Ilustracija

Ako imate ove simptome posjetie ljekara odmah!

Velike vrućine su poslednjih dana natjerale mnoge građane da se obrate ljekaru. Mnogi su osjećali glavobolju, vrtoglavicu, slabost. Ljekari savjetuju da ukoliko osjetite te simptome, prvo pokušate da se rashladite, a ukoliko simptomi ne prolaze da se javite ljekaru.

Međutim, neki simptomi mogu da se jave i da nemaju veze sa vrućinom. Zato, ukoliko ovo osjetite, savjet je da odmah konsultujete svog ljekara, prenosi Alo.

Trnu vam noge i ruke bez očitog razloga

Ukoliko osjećate da vam je ruka ili noga utrnuta, a da pritom niste sjedjeli ili ležali u nezgodnom položaju trebalo bi da se obratite ljekaru. Naime, ukoliko vam i nakon promjene položaja i razgibavanja osjećaju utrnutosti ne prolazi, posjetite doktora.

Glavobolja koja ne popušta

Čak i ako niste skloni glavoboljama, ove ćete simptome prepoznati, pogotovo ako su uslijedili nakon teže fizičke aktivnosti: oštra nepopuštajuća bol, probadanje samo na jednom mjestu, ukočen vrat i kašljanje - to su znakovi mogućeg krvarenja u mozgu, a mogu ih pratiti još očitiji znakovi - poteškoće u govoru i gubitak svijesti.

Proliv i povraćanje koje prate tamni podočnjaci

Ukoliko vam se nakon povraćanja i proliva pojave tamni podočnjaci i mrlje oko očiju znajte da ste dehidrirali i da vam je podhitno potrebna infuzija. Pokušajte prvo sami da unesete malo vode, ali ukoliko se povraćanje nastavi, kao i osećaj umora, zbunjenosti i imate ubrzan puls, odmah pozovite Hitnu pomoć.

Promjene u govoru

Ukoliko uhvatite sebe da odjednom mucate, teško govorite ili samo frfljate, a niste pijani, znajte da je to jedan od najčešćih simptoma moždanog udara! Ukoliko imate ove simptome odmah zovite Hitnu kako bi uz vas pa makar samo telefonom, bila stručna osoba koja će vas uputiti šta treba da radite dok čekate da ljekarska ekipa stigne do vas.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.