Bolt ostao bez krune, Getlin novi najbrži čovjek
Foto: Tanjug/AP

Nije uspio da se oprosti sa titulom

Bolt ostao bez krune, Getlin novi najbrži čovjek

Jusein Bolt nije uspio da se oprosti sa titulom prvaka svijeta od atletike, novi najbrži čovjek na svijetu je Džastin Getlin!

Jamajčanin je u svojoj poslednjoj trci na 100 metara osvojio treće mjesto iza dvojice Amerikanaca, jer je neočekivano brži od njega bio i Kristijan Koleman.

Četvrte titule prvaka svijeta opet ga je koštao loš start. Kao i u polufinalu, uspio je u finišu da nadoknadi veći dio zaostatka, ali nije imao dovoljno vremena ni snage da u foto-finišu prestigne Amerikance.

Getlin je posle trke "utišavao" publiku prstom preko usta, ali se onda poklonio Boltu koji ga je zagrlio i uz blagi osmijeh mu čestitao titulu najbržeg čoveka na svetu.

Finale 100 metara:
1. Džastin Getlin (SAD) 9,92 sekundi
2. Kristijan Koleman (SAD) 9,94
3. Jusein Bolt (Jamajka) 9,95
4. Johan Blejk (Jamajka) 9,99
5. Akani Simbine (JAR) 10,01
6. Džimi Viko (Francuska) 10,08
7. Ris Preskod (V. Britanija) 10,17
8. Bingtijan Su (Kina) 10,27

Getlin je do titule stigao istrčavši svoju najbolju trku u sezoni sa 9,92 sekunde, prestigavši u poslednjim metrima zemljaka Kolemana. 

On je drugi put u karijeri osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, prvu od Helsinkija 2005. godine. To mu je bilo poslednje zlato u karijeri, tokom koje je dva puta bio suspendovan zbog dopinga. 

Njegov 21-godišnji zemljak Koleman je osvojio prvu medalju na velikim takmičenjima u karijeri. Do sada je bio samo treći na Panameričkim juniorskim igrama i prvak Amerika do 23 godine u štafeti. 

Koleman je ovog 5. avgusta dva puta u roku od tri sata bio brži od svetskog rekordera Bolta, jer ga je pobjedio i u polufinalnoj trci za jednu stotinku. Jamajčanin je inače istrčao svoju najbolju trku ove sezone! 

Mladi Amerikanac je vodio tokom većeg dijela finala, Bolt je jurio njega i u finišu ga skoro stigao, ali nije ni primijetio da je sa desne strane prvi kroz cilj protrčao Getlin. 

Bolt je tako ostao bez krune najbržeg sprintera na svijetu pred penziju, a ostao je na tri titule prvaka svijeta na 100 metara (Berlin 2009, Moskva 2013, Peking 2015). 

Šansu da se penzioniše kao šampion imaće u štafeti 4x100 metara, koja je na programu sledeće subote.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.