Čujović platio 230.000 eura i izašao iz zatvora
Miloš Čujović, foto: Vijesti

Hakovao bankarske račune

Čujović platio 230.000 eura i izašao iz zatvora

Beograđanin Miloš Čujović zvani Čujke, izašao je juče iz Istražnog zatvora, nakon što je u depozit Višeg suda uplatio 230.000 eura, saznaju "Vijesti".

Viši sud je krajem jula prihvatio predlog za jemstvo optuženog za računarske prevare. 

Portparolka tog suda, Aida Muzurović kazala je da je Čujović ponudio 230.000 eura u zamjenu da se mu sud ukine pritvor i dozvoli mu da se u nastavku suđenja brani sa slobode. 

Sud je Čujoviću odredio i mjeru nadzora - zabrana napuštanja boravišta teritorije Podgorice i obaveza povremenog javljanja državnom organu.

Protiv Čujovića se u Višem sudu   vode dva postupka zbog optužbi da je sa još nekoliko optuženih hakovao bankarske račune i sa njih “skidao” novac.

Prema navodima jedne optužnice, Nebojša Bošković je organizovao kriminalno udruženje sa Milošem Čujovićem. Kriminalni plan skovali su u ćeliji Istražnog zatvora, u kojoj su bili cimeri. 

Prema toj optužnici Beograđanin se od 1. januara do septembra 2013. godine, dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu,  koristeći programerske vještine, predstavljao službenicima inostranih banaka kao vlasnik žiro računa. 

U sudnici je priznao da je  bankarskim službenicima davao instrukcije da se sa deviznih računa otvorenih u inostranim bankama izvrši prenos novca na devizne račune više osoba. Prema optužnici, Bošković i Čujović su sebi pribavili imovinsku korist od 1.446.171,80 eura.

Od tog iznosa sud je blokirao 249.425 eura.

Tužilaštvo sumnjiči Natašu S. Golović da je umišljajno pomogla Čujoviću i Boškoviću. U drugom predmetu sudi mu se zbog prevare iz 2006. godine.

Optužen je da je u nekoliko navrata skinuo velike sume novca sa tuđih računa u inostranstvu i na taj način oštetio banke za nekoliko miliona eura.

Čujović je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda  za prevare i kriminalno udruživanje. Za krivično djelo kriminalno udruživanje i prevara,  u podgoričkom Višem sudu osuđen je na šest i po godina zatvora.  Presudom Apelacionom suda  prvostepena presuda je preinačena u djelu odluke o kazni u odnosu na optuženog Čujovića, pa je za navedena krivična djela osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.  Prema navodima te  optužnice, grupa okrivljenih uspjela je da sa tuđih bankarskih računa iz inostranstva “skine” 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.