Ne možete da spavate od paklenih vrućina? Ovi trikovi će vam pomoći!
ilustracija

Rashladite se

Ne možete da spavate od paklenih vrućina? Ovi trikovi će vam pomoći!

Jedva ste dočekali ljeto, a onda je došao neizdrživi toplotni talas pod kojim se osjećate kao da se topite. Naporni dani još su naporniji jer, logično, ni noću temperature ne padaju pa je spavanje, ako nemate klima uređaj, više nalik mučenju nego odmoru.

Buđenje nekoliko puta tokom noći, znojenje i traženje barem jednog hladnijeg mjesta u krevetu postali su vaš ritual svake noći.

Kako bismo vam pomogli da se noćas naspavate, prikupili smo s portala namijenjenih boljem snu nekoliko savjeta kako se rashladiti noću.

Rashladite se

Prije spavanja na zglobove, vrat, laktove, prepone i iza koljena stavite ledene obloge koji će sniziti vašu temperaturu.

Pokvasite kosu

Iako su vam hiljadu puta ponovili da ne idete mokre kose u krevet, ako malo pokvasite kosu biće vam mnogo lakše jer će vas voda rashlađivati. Ako vam osjećaj mokre kose nije prijatan, zaboravite ovaj savjet.

Stavite led ispred ventilatora

Zdravija i jeftinija alternativa klima uređaju je postavljanje boca sa zamrznutom vodom ispred uključenog ventilatora. Pripazite da vazduh ne struji direktno u vas i uživaćete u hladnijoj spavaćoj sobi.

Održavajte cirkulaciju vazduha

Stvorite protok vazduha iznad kreveta, prema otvorenom prozoru usmjerite ventilator, a vaš krevet neka se nalazi u sredini.

Držite posteljinu u frižideru

Možda se čini ludim, ali je korisno. Dočekaće vas rashlađeni krevet u koji ćete s veseljem leći. Posteljinu stavite u frižider nekoliko sati prije spavanja, važno je samo da nisu vlažne. Ako možete stavite ih u plastičnu kesu, kako ne bi povukle miris hrane. Kad odlučite otići na spavanje, namjestite krevet i utonite u njega.

Smrznite vodu

Napunite termofor vodom i potom ga stavite u frižider. Tokom noći pomoći će vam da se malo rashladite.

Prozori neka budu zatvoreni, a zavjese navučene.

Tokom dana navucite zavjese i roletne na prozore spavaće sobe, tako da se prostorija ne grije bespotrebno. Ako možete otvorite ih tek noću kad je temperatura niža.

Izaberite široku pidžamu

Što šire to bolje, ljetno je pravilo. Pamučna pidžama ili donje rublje najbolji su izbor. Mnogi vole spavati goli i tvrde da im je tad najhladnije, dok su drugi uvjereni da tako znoj ostaje na tijelu umjesto da ga pidžama upije.

Čarape stavite u frižider

Kao što neki zimi griju čarape u mikrotalasnoj, tako će vam i hlađenje čarapa pomoći da ljeti mirnije spavate. Hlađenje ekstremiteta smanjiće vašu tjelesnu temperaturu i djelovati umirujuće. Alternativa je da uronite noge u hladnu vodu prije spavanja.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.