Vreli talas u Evropi: Brojne države izdale zdravstvena upozorenja
Ilustracija

Ekstremne vrućine

Vreli talas u Evropi: Brojne države izdale zdravstvena upozorenja

U pojedinim oblastima u Evropi zabilježene su najekstremnije vrućine u posljednjih najmanje 10 godina, pošto su temperature dostigle 42 stepena, a brojne države izdale su zdravstvena upozorenja.

Visoke temperature očekuju se narednih dana u dijelovima centralne Evrope i na Balkanu, navedeno je na sajtu Meteoalarm. Zdravstvena upozorenja izdata su za dijelove Evrope u kojima su temperature dostigle potencijalno opasne nivoe, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Visoke temperature u Italiji izazvale su požare, a Ministarstvo zdravlja je zbog vrućine izdalo "crveni alarm" za više desetina gradova. Italija se suočila sa temperaturama za 10 stepeni višim od prosječnih za ovo doba godine.

Turisti i stanovnici na jugu Evope hladili su se polivanjem u fontanama, a na ulicama su nosili suncobrane.

Očekuje se da će toplotni talas trajati barem do ponedjeljka.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog talasa do 10. avgusta borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana. 

Rumunski meteorolozi juče su proglasili crveni meteoalarm u naredna dva dana za 12 oblasti na zapadu te zemlje, gdke se očekuju temperature do 42 stepena Celzijusa, dok je narandžasti meteoalarm proglašen za ostatak Rumunije.

Meteorolozi u Hrvatskoj saopštili su danas da će talas vrućine u pojedinim dijelovima te zemlje oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stepeni. U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebno na Jadranu.

U Srbiji će do kraja sedmice biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom od 37 do 42 stepena, a od ponedjeljka se očekuje kratko osvježenje. Na snazi je i dalje upozorenje na visoke temperature, javlja Beta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.