Usvojen zakon o moralizaciji političara u Francuskoj
Foto: Beta

Usvojen zakon o moralizaciji političara u Francuskoj

Parlament Francuske je danas usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsjednika Emanuela Makrona.

"Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura", prenose francuski mediji.

Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona nakon što je predsjednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.

Posebno je bio pogođen kandidat desnice Fransoa Fijon, osumnjičen da je svojoj supruzi i djeci obezbijedio fiktivne poslove parlamentarnih saradnika.

Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja o zakonu.

Sljedeće srijede će se pred parlamentom naći još jedan zakon o moralizaciji kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmjeravaju u zajednice i društva po svojoj želji.


Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.