Upoznajte jezičkog  genija iz Tuzle koji govori 73 jezika
Muhamed Mešić

Muhamed Mešić

Upoznajte jezičkog genija iz Tuzle koji govori 73 jezika

Muhamed Mešić (1984) rođen je u Tuzli, gdje je sa samo 16 godina postao gradski vijećnik, a sa 26 godina govorio je 56 jezika.

U Tuzli je radio kao savjetnik gradonačelnika Jasmina Imamovića, ali isto tako kao i lični savjetnik predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Muhamed je pravnik po zanimanju, i do sada je radio u 24 zemlje na 4 kontinenta.

Za vrijeme rata u Tuzli je sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i, iz dječije radoznalosti, “pokupio” je nekoliko riječi na švedskom i norveškom.

Jezike je najviše učio kroz situacije asimilacije, a jedini kojeg je učio na kursu bio je znakovni jezik.

Rano je počeo da čita i piše, a kao još malom dječaku bilo mu je prirodnije pisati s desna na lijevo.

Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas bilješke na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na više od 70 jezika svijeta.

Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji “zezaju” da poznaje “samo” 73 od toliko jezika u “Božijoj bašti”. Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči.

“Volim imati priliku da razgovaram s ljudima na raznim jezicima. Ali imam veliki broj prijatelja koji tu listu prate. Doslovce hodaju sa sveskama i kad god me čuju da progovorim na drugom jeziku to upišu. Teško bi bilo reći da sve jezike govorim tečno i podjednako dobro”, pojasnio je.

Najčešće postavljamo pitanje uspješnima – koja je formula (recept) za uspjeh?

Muhamed je čvrst u stavu da uspjeh ne treba tražiti u nekim apstraktnim stvarima.

Dovoljno je držati se nekoliko ključnih principa koji će rezultirati uspjehom: “Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspije mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Trebate naći način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog”, tvrdi Mešić.

Ovaj mladić živi i radi u Beču, gdje vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.