Dačić uvrijeđen: Pretjerivanje da je CG vodeća u regionu Zapadnog Balkana
Ivica Dačić

Neka onda rješava probleme stabilnosti i bezbjednosti

Dačić uvrijeđen: Pretjerivanje da je CG vodeća u regionu Zapadnog Balkana

Samit Jadranske povelje u Podgorici podignut je na nivo premijera zbog Crne Gore, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je, za RTS, još kazao da je veliko pretjerivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana.

Dačić je izjavio danas da se zemlje regiona ponovo pritiskaju da se opredjeljuju za Istok ili Zapad, ali da Srbija u tome ne učestvuje. Rekao je da su se u Podgorici čuli izrazi iz vremena Gvozdene zavjese, kao što je podjela na Istok i Zapad.

"Kakav Zapad kad je pao Berlinski zid? Gdje je Istok? Nema više komunističkog istoka. Ovdje je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji", rekao je Dačić.

Ocijenivši da se podjela na Istok i Zapad vraća i da se zemlje ponovo pritiskaju da se opredjeljuju, Dačić je rekao da Srbija u tome ne učestvuje.

"Srbija je za sebe, a ne za Istok ili Zapad", kazao je šef srpske diplomatije.

Podsjetivši da je Jadranska povelja organizacija zemalja koje imaju aspiracije da budu članovi NATO, Dačić je ocijenio da je ta organizacija "na izdisaju" jer su tri od pet zemalja već članice tog vojnog saveza, prenosi Beta.

Dačić je dodao da Srbija koja ima status posmatrača, u tome "učestvuje relaksirano" jer nema želju da bude članica NATO, ali ni nekog drugog bloka.

Srpski ministar je rekao da samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali da je ove godine podignut na taj nivo zbog Crne Gore.

"Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je pretjerivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ako je to tako, neka onda ona rješava probleme stabilnosti i bezbjednosti", rekao je Dačić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.