U Latinskoj Americi pronađeno 4,5 tona kokaina
Ilustracija

U Latinskoj Americi pronađeno 4,5 tona kokaina

U međunarodnim operacijama pet južnoameričkih zemalja uz pomoć Interpola i DEA zaplijenjeno je više od 4,5 tone kokaina i uhapšeno 15 ljudi.

"Zahvaljujući sporazumima o saradnji i razmjeni informacija u borbi protiv trgovine drogom (...) u međunarodnim operacijama je zaplijenjeno više od 4,5 tone kokaina (...) u Kolumbiji, Ekvadoru, Gvatemali, Nikaragvi i u Peruu", saopštila je kolumbijska Direkcija za kriminalističke istrage, bez iznošenja datuma tih operacija.

Najveća zapljena se odigrala u Gvatemali, gdje je obalska straža presrela "dva glisera čija je posada skočila u more sa 1,5 tonom kokaina". Tom prilikom su uhapšena tri Gvatemalca.

Druga "koordinisana operacija sa policijom Nikaragve i uz podršku DEA je dovela do presretanja glisera sa više od tone kokaina (...) koji je posada napustila i pobjegla".

U saopštenju se navodi da je droga bila poslata u Nikaragvu i SAD iz tajnih luka u Kolumbiji.

U drugim akcijama su uhapšeni Peruanci, Ekvadorci i Kolumbijci.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač kokaina i biljke koke koja je 2016. gajena na 146.000 hektara plantaža.

Prema podacima UN u toj zemlji prošle godine proizvedeno je 866 tona kokaina.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.