Grkinje napustile utakmicu zbog natpisa na trenerkama Makedonaca

Izbačene sa takmičenja

Grkinje napustile utakmicu zbog natpisa na trenerkama Makedonaca

Evropska rukometna federacija (EHF) izbacila je reprezentaciju Grčke iz daljnjeg takmičenja na Evropskom prvenstvu za rukometašice do 17 godina.

Utakmica Evropskog prvenstva za rukometašice do 17 godina između Grčke i Makedonije u Skoplju prekinuta je u 32. sekundi. Naime, Grkinje su napustile teren, jer je na trenerkama stručnog štaba njihovih rivalki pisalo ”Macedonia“.

Poslije zagrijavanja i prije intoniranja nacionalnih himni grčke rukometašice su se povukle sa terena. Međutim, vratile su se iz svlačionice nakon višeminutnog razgovora čelnika EHF-a sa rukovodstvom njihovog nacionalnog tima.

Susret je počeo, ali je selektor Grkinja zatražio time-out u 32. sekundi, kada je definitivno povukao ekipu sa terena.

EHF je odmah pokrenuo disciplinski postupak protiv Rukometnog saveza Grčke. Disciplinska komisija je danas utvrdila da je grčka reprezentacija imala obavezu odigrati utakmicu prema propisima EHF-a. Zbog toga je reprezentacija Grčke izbačena iz daljnjeg takmičenja na EP, a RS Grčke će morati platiti i novčanu kaznu u iznosu od 25.000 eura. Sve preostale utakmice Grkinja, kao i prekinuta protiv Makedonki, biće registrovane službenim rezultatom 10:0 i dva boda će biti dodijeljena njihovim rivalima.

Iz EHF-a su na kraju naveli da RS Grčke ima pravo žalbe, ali da s obzirom da je EP do 17 godina u toku nikakva žalba neće imati suspendujuće dejstvo na donesenu odluku.

Radi spora sa Grčkom od sticanja nezavisnosti 1991. godine Makedonija u svim međunarodnim institucijama priznata je pod nazivom ”Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, jer njihova sjeverna pokrajina zove se Makedonija, pa Grci koji žive u njoj nazivaju se Makedoncima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.