Mađari po 10 sati drže autobuse na granici
Ilustracija

Zašto?

Mađari po 10 sati drže autobuse na granici

Autobuski prevoznici koji putnike iz dijaspore prevoze u Srbiju digli glas protiv mađarskih pograničnih vlasti jer zadržavaju autobuse po više sati na granici.

"Maltretiranje putnika, građana Srbije, na granici s Mađarskom, mora što prije da prestane", apeluje Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta, koji održava nekoliko redovnih linija prema Srbiji, Hrvatskoj i Bosni.

“Posebno je u posljednjih mjesec dana stanje na Horgošu postalo neizdrživo”, rekao je on u izjavi frankfurtskim "Vijestima". 

“Niko ni od nas prevoznika, ni od naših putnika nema ništa protiv kontrola, one se podrazumijevaju, ali ne smije se dešavati da autobus parkiramo na granici i onda više od dva sata čekamo da se uopšte pojavi neko od mađarskih pograničnih policajaca i carinika. Često se dešava da na granici zbog toga i mi i putnici bez ikakvog razloga provedemo po pet-šest sati, što je zaista za svaku osudu”, ogorčen je Mitrović. 

"Vijesti" saznaju iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora da bi razlog za pogoršanje stanja na Horgošu mogla biti i racija koju su mađarski organi sproveli protiv svojih carinika prije oko dva mjeseca. Tada su suspendovana s posla čak 44 carinika i pogranična policajca jer se ispostavilo da su bili umiješani u nelegalne radnje i korupciju, a sa tim su na neki način povezani i mnogi građani Srbije. 

Naime, neki od suspendovanih, pa u međuvremenu i uhapšenih Mađara terete su da su zajedno sa nekoliko državljana Srbije bili umiješani u nelegalno pečaćenje pasoša građana Srbije koji ilegalno, samo sa turističkim boravkom, žive i rade u zemljama zapadne Evrope, najviše u Njemačkoj. 

Nakon tri mjeseca oni bi po pravilu morali da napuste šengenski prostor ali, da bi to izbjegli, oni su se obraćali "posrednicima" koji su im uz novčanu nadoknadu završavali "posao". 

Nekoliko Srba, porijeklom iz negotinskog kraja, kako saznaju "Vjiesti", nalaze se zbog toga u pritvoru u Njemačkoj, jer su ostvarivali šestocifrene zarade na tom nelegalnom poslu. 

Uhapšeni "posrednici" su odnosili na mađarsku granicu u jednoj "turi" po 40-50 pasoša naših zemljaka, a korumpirani mađarski pogranični policajci su im u njih udarali pečate da bi se stekao utisak da su napustili zemlju boravišta. Nakon izvjesnog vremena u pasoše bi se udarali ulazni pečati, čime se vlasniku omogućavalo još tri mjeseca turističkog boravka, mada državu EU u kojoj boravi, u stvari, nije ni napuštao. 

I "posrednici" i mađarski pogranični policajci od tog su posla unosno zarađivali, jer su vlasnici pasoša za tu uslugu plaćali najmanje 500 eura po putnoj ispravi, pišu "Vijesti". 

“Bez obzira na sve, zbog toga što i među nama ima 'crnih ovaca', ne bi trebalo da ispašta većina poštenih građana”, ističe Mitrović. Zato on namjerava da pokrene širu akciju i da za protest Mađarima animira i njemačke, ali i turske prevoznike, koji po njegovim riječima prolaze sličan tretman na graničnom prelazu Horgoš. 

On očekuje i da se nadležna ministarstva Srbije, saobraćaja i inostranih poslova, obrate mađarskim vlastima kako bi se ova praksa što prije prekinula. 

I vlasnik autobuske firme “"Resava Rajzen"” Novak Jovanović iz Nejenhofa kod Ciriha potvrđuje riječi svog kolege iz Frankfurta.

“Ogromne su gužve na Horgošu, to je velika katastrofa, znali smo da čekamo i po 10 sati na vrućini, to nije više normalno. Ima dosta starijih ljudi, a i djece i možete zamisliti na plus 40 stepeni čekati toliko dugo u mjestu, to je strašno. To je samo zato što se Mađarima ne radi ili nema ko da radi”, kaže on. 

Autobusi koji prevoze putnike iz Austrije ka Srbiji čekaju i više od 10 sati na mađarskoj granici da bi prešli u Srbiju, požalio se "Vijestima" vlasnik "Nikolić prevoza" iz Beča Goran Nikolić. 

“Autobus koji je prošle subotu uveče, u 22 sati krenuo na put, proveo je više od 12 sati na prelazu”, rekao je on. Prema njegovim riječima, auto/prevoznici su već više od mjesec dana suočeni sa višečasovnim čekanjima na mađarskim prelazima. 

I on smatra da se mađarski carinici tako ponašanju zbog nedavnih hapšenja na granici i upozorava da bi u narednom periodu, kada slijede novi talasi turista koji idu ka jugu, ali i onih koji se vraćaju, moglo opet biti dužih čekanja.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.