Večernje novosti: Albanci spremaju sukob Makedonije i Srbije
Skoplje

Opasnost od izazivanja napetosti

Večernje novosti: Albanci spremaju sukob Makedonije i Srbije

Srpske obavještajne službe dobile informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci.

Osim njih, u taj scenario je uključen i dio vlasti u Makedoniji, saznaju "Večernje novosti".

Plan je, prema saznanjima "Novosti", da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije. Oni bi navodno trebalo da budu obučeni u uniforme naših vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim dijelovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navodi beogradski list pozivajući se na saznanja koje su dobili od operativaca s terena. 

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sečeka da ti "uljezi" u srpskim uniformama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije jer bi se to tumačilo kao da Srbija pokušava da organizuje neku oružanu pobunu u Makedoniji. Dalje, plan je da se zvanični Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susjedne države i da želi da pocijepa teritoriju Makedonije. 

Drugi dio plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela "spektakularnim hapšenjem" izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumijevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa. 

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obaviješten izvor "Novosti". Ta saznanja operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi dalje list. 

Ovaj scenario baca sijenku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem riješene sve nesuglasice dvije zemlje. 

Međutim, bezbjednosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije. Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očekivanja dobija posebno na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.