Čuvena planina krije tajnu: Soba u koju turisti ne smiju ući (VIDEO)
Printscreen

SAD

Čuvena planina krije tajnu: Soba u koju turisti ne smiju ući (VIDEO)

Planina Rašmor je monumentalna granitna skulptura koju je kreirao Gatson Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a u njihovu čast te kao je zamišljen kao patriotski simbol te zemlje.

Nalazi se blizu Kistouna u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S lijeve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.  

Iako izgleda veličanstveno, tek rijetki znaju da ta skulptura skriva veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je kipar Borglum očigledno pomno i planski isplanirao.

Iako je prvobitno namjeravao napraviti veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, na kraju je zbog raznih ograničenja shvatio kako je najbolje napraviti samo glave predsjednika. No, vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu - kreiranja tajne sobe.

On je u toj skrivenoj prostoriji želio ostaviti poruku budućim generacijama - kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina te će omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, posebno ako nas ne bude više tu. 

Iako je kipar preminuo prije nego je dovršio projekat, on je 1990. ponovno pokrenut te je rad na sobi dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima te biografija samog kipara, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titana, piše Express.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.