Novi detalji istrage: Policajci pronašli dva svjedoka ubistva Roganovića

Ubijen u noći između utorka i srijede

Novi detalji istrage: Policajci pronašli dva svjedoka ubistva Roganovića

Surovu likvidaciju Nika Roganovića (66) iz Herceg Novog koji je ubijen u noći između utorka i srijede prethodne sedmice vidjela su dva svjedoka.

Kako saznaje „Dana” iz policije, u blizini mjesta likvidacije slučajno su prolazile dvije osobe koje su vidjele neke detalje sačekuše. Dva očevica dala su iskaze u policiji. Ipak, detaljniji opis dvojice egzekutora koji su u Roganovića ispalili pet hitaca svjedoci nijesu mogli dati jer su bili dobro maskirani, a nosili su i kišobran.

Prema riječima sagovornika „Dana”, kobne noći padala je kiša, pa su ubice osim kapa nosile i kišobran kojim su takođe sakrili lica. Ipak, policija je na osnovu nekoliko izjava, kao i snimaka sa nadzornih video-kamera uspjela da napravi pomak u istrazi o ubistvu, odnosno da otkrije neke nove detalje.

Istražitelji sumnjaju da je Roganović, kada su ga ubice zaustavile dok se nalazio u automobilu, uspio da im vidi lica. Kada su izvadili pištolje sa prigušivačima shvatio je da je meta ubistva, zbog čega je svojim vozilom naglo skrenuo prema njima. Navodno, jednog od njih uspio je da blago udari automobilom.

Ubistvo Roganovića planirano je duže vrijeme, a dvojica likvidatora imala su pomagače. Danima ranije, prema sumnjama policije, oni su pratili kretanje sada pokojnog Novljanina. Kontrolisali su mjesta koja je obilazio tražeći najpovoljniju lokaciju za izvršenje monstruoznog plana. Upravo zahvaljujući tome bili su dobro pripremljeni. Naime, ubice su znale da je na stanu Roganovića u mjestu Dubrava u Herceg Novom postavljeno nekoliko kamera upravo radi sigurnosti članova ove porodice. Zbog toga nijesu čekali da Novljanin dođe do zgrade već su ga zaustavili i ubili na oko 500 metara od stana u koji je povremeno dolazio.

Takođe, znajući da okolne zgrade imaju kamere, oni su na pištolje stavili prigušivače kako pucnji ne bi privukli pažnju građana, a dobro maskirani pješke su se udaljili sa mjesta likvidacije. Pomagači su ih, najvjerovatnije s automobilom, čekali na mjestu koje nije pokriveno kamerama.

Prva vještačenja pokazala su da je u Novljanina pucano iz dva pištolja i da ga je pogodilo pet metaka. Prema sumnjama istražitelja, Roganović je praćen od lokala iz kojeg je izašao do mjesta gdje je likvidiran.

Nakon ubistva policija iz Herceg Novog saslušavala je prijatelje ubijenog Roganovića sa kojima je bio kritične noći kako bi utvrdili da li je neko od njih primijetio nešto sumnjivo prije nego je Novljanin iz lokala krenuo prema stanu u Dubravi.

Takođe, saslušano je i više osoba koje su pozanate po kriminalnim aktivnostima, ali su svi oni dali alibi da kritične noći nijesu bili na mjestu ubistva. Policija provjerava njihove navode.

Policija sumnja da je ubistvo Nika Roganovića nastavak sukoba kotorskih klanova „škaljarskog i „kavačkog”. Ubijeni je otac Duška Roganovića, koji je u aprilu ove godine preživio bombaški napad u kojem je ostao bez obje noge.

Prema policijskim evidencijama, Duško Roganović je blizak „kavčanima” i najvjerovatnije se upravo zbog toga našao na meti napadača koji su prije tri mjeseca postavili eksplozivnu napravu ispod njegovog vozila. Osim njega, prema informacijama policije, istoj kriminalnoj grupi blizak je i njegov brat od strica Vladimir Roganović, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Beogradu zbog falsifikovanja dokumenata.

Iz Uprave policije povodom ovog slučaja saopšteno je da intenzivno rade na rasvjetljavanju ubistva.

Sličnost između ubistva Roganovića i nestanka Slobodana Radonjića u Beogradu

Odmazda, kao nepisano pravilo podzemlja, zadaje ozbiljne glavobolje istražnim organima koji proteklih godina ne stižu da isprate „domino efekat“ koji su u regionu za sobom povukla neka ubistva.

Strahuje se da najnoviji slučaj iz Herceg Novog odgovara toj matrici u kojoj se prepliću borba za primat, ali i osveta, koja u crnogorskim prilikama ima specifičan kontekst.

Glava porodice Roganović u Herceg Novom – Niko Roganović, ubijen je, njegov sin ostao je bez nogu, a bratanić će naredne dvije godine provesti u zatvoru.

Istraga još utvrđuje ko stoji iza odmazde prema članovima familije bliske „kavačanima“ koji su u sukobu sa „škaljarcima“. Ove dvije kriminalne grupe godinama se bore za prevlast u podzemlju, a rat je odnio više žrtava.

Dok se nižu napadi i likvidacije čiji se počinioci ne znaju, istražitelji su protekle nedjelje dobili zadatak da utvrde da li iza ubistva Nika Roganovića stoji ista osoba koja je prije tri mjeseca naručila aktiviranje eksploziva ispod automobila njegovog sina.

Drugim riječima, da li je stariji Roganović ubijen zbog privatne istrage, ili je i sam bio upleten u prljave poslove. U cijeloj priči, povod za nagađanja i traženje dodatne kriminalne simbolike je i okolnost da je između dva napada (na sina i oca) prošlo tačno tri mjeseca.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.