Sjeverna Koreja predstavlja  ozbiljnu i rastuću prijetnju za SAD, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje
Abe i Tramp, Foto:Beta

Tramp i Abe zabrinuti

Sjeverna Koreja predstavlja ozbiljnu i rastuću prijetnju za SAD, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje

SAD i Japan izrazili su danas zabrinutost zbog "ozbiljne i rastuće prijetnje" koju predstavlja Sjeverna Koreja koja je u petak ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja može, kako tvrdi Pjongjang, da stigne do američke teritorije.

Bijela kuća je saopštila da su američki predsjednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe u telefonskom razgovoru ocijenili da "Sjeverna Koreja predstavlja direktnu, ozbiljnu i rastuću prijetnju za SAD, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje".

Tramp i Abe su se dogovorili da povećaju ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongang i ubijede druge zemlje da to isto učine Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je u petak ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

"Proba rakete ovog puta je imala za cilj da uputiti ozbiljno upozorenje SAD čije se besmislene primjedbe umnožavaju, panično uvode sankcije i vode kampanje pritiska na Sjevernu Koreju", saopštilo je Ministarstvo inostranihposlova u Pjongjangu.Stručnjaci su ocijenili da je u petak isprobana raketa jača od prve, ispaljene 4. jula.

Prema njihovoj procjeni, sjevernokorejske rakete bi teoretski mogle da pogode čak i istočnu obalu SAD, uključujući Njujork.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli ocijenila je da je bespotrebno održati hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN pošto Sjeverna Koreja ne prestaje s kršenjem rezolucija tog tijela prema kojima su toj zemlji zabranjeni nuklearni i balistički program.

Beta

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.