Glasanje gotovo, haos na ulicama, deset mrtvih

Venecuela

Glasanje gotovo, haos na ulicama, deset mrtvih

Više od osam miliona birača, ili 41,53 odsto, glasalo je u nedjelju za članove Ustavotvorne skupštine Venecuele, po Madurovom predlogu. Na ulicama je u toku nasilje.

"Odziv birača iznosi 41,53 odsto, ili tačno osam miliona i 89.320 birača", navela je izborna komisija Venecuele. S druge strane, glasanje su obilježili sukobi demonstranata i snaga reda, u kojima je čak deset osoba stradalo.

Među njima su i dva tinejdžera.

Glasači su birali 545 članova te Ustanotvnorne skupštine čije formiranje je zatražio predsjednik Venecuele Nikolas Maduro. Opozicione snage se već mjesecima protive tom predlogu i smatraju da će Maduro tako samo ojačati diktaturu, prenosi B92.

Opozicija smatra da socijalistički predsjednik planom da izmijeni Ustav namjerava da učvrsti vlast, zadobi]e izabrani parlament gdje je opozicija u većini i izbjegne presjedničke izbore.

Opozicija je takođe saopštila i da ne priznaje izbore smatrajući ih prevarom i dodala da osuđuje nasilje.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je putem Tvitera da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venecueli organizovao predsjednik Maduro "još jedan korak ka diktaturi" i da SAD "neće prihvatiti nezakonitu vladu" u Karakasu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Vašingtona na glasanje organizovano u nedjelju u trenutku kada protesti u kojima ima mrtvih potresaju Venecuelu i birači u velikoj mjeri bojkotuju izbore.

Maduro je za ove izbore rekao da će predstavljati početak "nove ere borbe" u ovoj zemlji proizvođaču nafte koja je zapala u krizu.

Za danas su ponovo zakazani protesti pristalica opozicije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.