Tikvice smanjuju mogućnost moždanog udara ali i raka prostate
Ilustracija

Tikvice smanjuju mogućnost moždanog udara ali i raka prostate

Već uveliko traje sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem. Tikvice, kao i sve tikve, potiču iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji, pišu Nezavisne.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična su namirnica za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time daju osjećaj sitosti. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, spriječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time se smanjuje mogućnost dobijanja raka crijeva, kontroliše šećer u krvi i smanjuje apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kisjelina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Zato, imate li suvu kožu, stavite na lice kolutiće tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu, ili u tegli ako nemate prostora. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo. Sezona im počinje u maju, a traje do jula. Redovno branje podstiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos. Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu preko 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvice u kulinarstvu

Ona je popularna namirnica širom svijeta. U Italiji s njom pripremaju hljeb, u Meksiku ''quesadille'', u Francuskoj ''ratatouille'', u Turskoj palačinke, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Popis je dugačak, a vrste jela koja s njom možete pripremati su nebrojene. Kod nas se većinom pripremaju pohovane, u umacima, supama, punjene ili pomiješane s drugim povrćem. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u ukusu. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na tanje rezance, posolite da puste vodu, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.

Višak vode

Za što bolji ukus jela bilo bi dobro maknuti višak vode iz tikvica. Kada ih narežete, pospite ih solju i pustite da stoje pola sata prije kuvanja. Nježno protresite ili skinite višak vode s papirnatim kuhinjskim ubrusima. Ako želite maknuti više tečnosti dodajte još soli, ali pazite da vam jelo ne bude preslano.

Zanimljivosti o tikvicama: 

Tikvice sadrže više kalijuma od banane

Jedna tikvica ima samo 25 kalorija

Imaju veoma visok sadržaj vode (čak 95 odsto)

Siromašne su natrijumom i ne sadrže zasićene masti.

Najveća tikvica u svijetu je bila dugačka više od 2,52 metra te je uzgojena u Kanadi.

Najteža je uzgojena u Velikoj Britaniji te je težila gotovo 30 kilograma.

Ako ih stvarno volite, onda morate posjetiti Obetz u američkoj državi Ohajo od 22. do 25. avgusta. Naime, tada se održava Festival tikvica.

Zdravstvene dobiti tikvica:

- djeluju protivupalno

- povećavaju nivo energije

- pomažu pri mršanju

- snižavaju novo holesterola

- čiste crijeva od toksina

- spriječavaju bolesti prostate

- poboljšavaju probavu 

- podstiču libido

- čine kožu zdravijom

- čuvaju zdravlje fetusa

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.