Sankt Peterburg: Obilježen Dan ruske mornarice, paradi prisustvovao i Putin(FOTO)
Foto: AA

Sankt Peterburg: Obilježen Dan ruske mornarice, paradi prisustvovao i Putin(FOTO)

U Sankt Peterburgu danas je održana vojna parada povodom obilježavanja Dana ruske mornarice.

Paradi su prisustvovali i ruski predsjednik Vladimir Putin, te ministar odbrane Sergej Šojgu.

 Na paradi, osim mornarice, predstavljena je i avijacija, između ostalog, strateški bombarder Tupolev TU-95 MS i višenamjenski lovac-bombarder Sukhoi Su-30 SM.

Ruski mediji su javili kako je Ministarstvo odbrane te zemlje ranije saopštilo da će na paradi u Sankt Peterburgu, po prvi put u historiji parada mornarice, učestvovati više od 5.000 mornara Baltičke, Sjeverne i Crnomorske flote, kao i kaspijske flotile.

U paradi je planirano učešće oko 50 brodova i podmornica, dok će više od 40 aviona i helikoptera pomorske avijacije letjeti iznad grada.

Ranije su mediji javili da će na ovogodišnjoj paradi u Sankt Peterburgu učestvovati oko deset brodova i drugih plovila Sjeverne flote Rusije, uključujuči podmornicu Dmitrij Donskoj, tešku nuklearnu raketnu krstaricu Petar Veliki raketnu krstaricu Maršal Ustinov te razarač podmornica Vice-Admiral Kulakov. 

 Prva Ruska mornarica dekretom cara Petra I osnovana je 1696. godine.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.