Evo koji znakovi pokazuju da ste nenaspavani
Ilustracija

Evo koji znakovi pokazuju da ste nenaspavani

Kada niste dovoljno naspavani, lošije izgledate, razdražljivi ste, koncentracija i produktivnost su vam manje, više jedete, posežete za nezdravim namirnicama, debljate se, nemate dovoljno energije za trening te uopšteno tako narušavate zdravlje.

Evo kako prepoznati da vam itekako fali sna.

1. Stalno ste gladni

Vaš mozak dobija energiju iz hrane i sna. Ako mu nedostaje energije iz sna, to će nadoknaditi iz hrane. Vaš želudac će proizvoditi više grelina, hormona gladi pa ćete se stalno osjećati tako.

2. Nabacivanje kilograma

Zbog broja 1., grelin stimuliše apetit i čini vas željnima masne i slatke hrane.

3. Loš izgled kože

Vaše ćelije, uključujući i ćelije kože, obnavljaju se tokom sna. Ako ne spavate dovoljno, ni one se neće obnavljati. Tako ne samo da ćete dobiti akne, već će vaša koža stariti brže.

4. Vaš seksualni nagon je u zastoju

Nedostatak sna dovodi do umora, pospanosti, a samim time i niskog seksualnog libida.

5. Emocije

Ako vam je uskraćen kvalitetan san, postajete nervozni i razdražljivi, što itekako može uticati na vaš društveni život i lične odnose.

6. Zaboravni ste

Gdje su mi ključevi? Šta sam ono trebao uraditi? Jesam li nekome nešto obećao?

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.