Evropska unija uvodi sankcije Poljskoj
Ilustracija

Evropska unija uvodi sankcije Poljskoj

Evropska komisija je pokrenula proceduru sankcija Poljskoj zbog sudske reforme koja je izazvala spor, navodi se u izjavi komisije.

Evropska komisija je poslala pismo Varšavi sa zvaničnim obaveštenjem nakon što je 28. jula u Poljskoj bio zvanično objavljen zakon o radu sudova.

Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je zakon koji je usvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda i koji ministru pravosuđa daje ovlašćenja da imenuje i smjenjuje čelnike osnovnih sudova u državi.

Ukoliko taj potez izazove masovne proteste građana i oštru reakciju policije ili prekomjernu upotrebu sile, velike su šanse da bi mogla da reaguje i Evropska unija.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans rekao je u srijedu da se približavamo trenutku pokretanja Člana 7, koji propisuje da se državi koja krši vladavinu prava može oduzeti pravo glasa unutar EU. To je najstroža kazna koju EU može da propiše nekoj članici i do sada još nije bila korišćena.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.