Novi Trampov šef kabineta je Džon Keli: Ko je on?
Džon Keli

Novi Trampov šef kabineta je Džon Keli: Ko je on?

Novi šef kabineta Bijele kuće Džon Keli je penzionisani general Marinskog korupsa SAD, koji je 45 godina proveo u uniformi.

Poslije toga je postao ministar unutrašnjih poslova u administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.

Kelija (67) prati reputacija čovjeka koji govori "direktno", a za novi posao biće mu potrebna sva "čvrstina i talenat za organizaciju" koju posjeduje kako bi pokušao da "dovede u red" Bijelu kuću koja često izgleda kao da je u rasulu, piše AFP.

Vojnu karijeru završio je kao glavnokomandujući Južne komande američke vojske, zbog čega se bavio pitanjima granične bezbjednosti, priliva migranata i operacija za borbu protiv droge na Karibima i u centralnoj i južnoj Americi.

To iskustvo dobro ga je pripremilo za kasniji ministarski posao.

Navedene funkcije učinile su Kelija odgovarajućom osobom za ispunjavanje Trampovih predizbornih obećanja o izgradnji zida na meksičkoj granici, deportovanju imigranata bez dokumenata i detaljnu provjeru viza potencijalnim ekstremistima.

Pored borbe sa nasilnim narko bandama koje djeluju širom regiona i duboko u SAD, Keli je bio nadležan i za zatvor Gvatanamo na Kubi, u kojem su bili smješteni osumnjičeni za terorizam.

U nizu poruka na Tviteru u kojem je objavio da je naimenovao Kelija da zamijeni Rajnsa Pribusa na mjestu šefa kabineta, Tramp ga je opisao kao "velikog Amerikanca i velikog lidera".

Keli, jedan od brojnih bivših generala koje je Tramp izabrao za visoku poziciju u svojoj administraciji, rođen je 11. maja 1950. u Bostonu, a marincima se pridružio kada je imao 20 godina.

U pješadijskoj četi je proveo dvije godine, a potom otišao na univerzitet.

Nakon što je diplomirao, ponovo se pridružio Marinskom korupsu kao potporučnik i postepeno napredovao kroz niz pozicija.

Blizak je i sa ministrom odbrane Džimom Matisom, takođe penzionisanim generalom marinaca.

Keli je bio saradnik Matisa tokom napada 2003. godine na Bagdad, kada je slomljena vojska bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Oženio se 1976. godine Karen Hernest s kojom je dobio troje djece, ali je njegov sin Robert Majkl Keli, takođe marinac, stradao tokom akcije u Avganistanu 2010. godine, što je imalo "poseban uticaj" na Kelija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.