Vlasi: Vučić napušta zabludu o Kosovu
Azem Vlasi

Vrijeme da dođe do "istorijskog sporazuma"

Vlasi: Vučić napušta zabludu o Kosovu

Savjetnik kosovskog predsjednika Azem Vlasi izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno učinio prvi važan korak ka napuštanju "zablude" da je Kosovo u Srbiji i ocijenio da je krajnje vrijeme da dođe do "istorijskog sporazuma".

"Još od kada je Miloševićev režim stvorio kosovsku krizu nasilnim rušenjem ustavne autonomije Kosova 1989. i srpsku javnost gurnuo u zabludu da je Kosovo u Srbiji, Aleksandar Vučić je nedavnim javnim istupom, preko autorskog teksta, učinio prvi važan korak ka napuštanju te zablude", rekao je savjetnik Hašima Tačija za "Danas".

Vlasi je ocijenio da je Vučić iznio nešto što, kako je rekao, srpska javnost "poodavno zna: da je Kosovo od juna 1999. godine potpuno nezavisno od Srbije, bez ikakve šanse da se točak istorije vrati unazad".

Cilj unutrašnjeg dijaloga koji je Vučić inicirao je, prema riječima Vlasija, "istorijsko osvješćenje" u vezi sa Kosovom umjesto "prizivanja mitova pokličima ne damo Kosovo".

Vlasi je ocijenio da je krajnje vrijeme da se do istorijskog dogovora dođe, a njegova kruna treba da bude međusobno priznanje Kosova i Srbije "u postojećim granicama i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusjedskih odnosa".

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.