SAD uvele nove sankcije Iranu zbog lansiranja rakete u svemir
Foto: Beta

SAD uvele nove sankcije Iranu zbog lansiranja rakete u svemir

SAD su uvele nove sankcije Iranu pošto je ta zemlja lansirala u svemir raketu sa satelitom.

Nove sankcije su međutim usmjerene protiv iranskog programa balističkih raketa i pogađaju šest filijala iranske Industrijske grupe Šahid Hemat, koju je američko Ministarstvo finansija opisalo kao "ključnu" za iranski program balističkih raketa, prenosi Beta.

Nove američke sankcije uvedene su dan pošto je Iran uspješno lansirao u svemir svoju najnapredniju raketu "Simorg" sa satelitom, sposobnu da ponese satelit težak i do 250 kilograma.

Uprkos činjenici da je iranski projektil ponio u svemir satelit, SAD tvrde da je to lansiranje jednako lansiranju balističke rakete, jer je taj tip rakete dugog dometa dizajniran tako da može da ponese i nuklearno oružje. Zbog toga je Stejt department saopštio da je lansiranje narušilo duh nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio s velikim silama 2015. godine, kao i rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koja poziva Iran da ne vrši takve probe.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da se Iran ponaša u skladu s nuklearnim sporazumom i odbacio navode da Iran razvija rakete koje bi mogle da ponesu nuklearnu bojevu glavu.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je da su nove sankcije dio odlučnog suprotstavljanja SAD aktivnostima Irana na razvoju balističkih projektila, koje uključuju, kako je rekao, i "provokativno svemirsko lansiranje" koje je Iran izveo prije dva dana.

"Ove sankcije ističu duboku zabrinutost SAD zbog iranskog kontinuiranog razvoja i testiranja balističkih raketa i drugog provokativnog ponašanja", rekao je Mnučin.

Mnučin je rekao i da su pobunjenici iz jemenskog pokreta Huti najvjerovatnije uz podršku Irana izveli raketne napade na američkog saveznika Saudijsku Arabiju prošlog vikenda.

SAD dugo optužuju Teheran da dostavlja oružje Hutima, šiitskim pobunjenicima koji kontrolišu dio Jemena, protiv kojih ratuje međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, na strani jemenske vlade.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.