Sankt Peterburg: Spriječen teroristički napad, sedam uhapšenih
Sankt Peterburg

Sankt Peterburg: Spriječen teroristički napad, sedam uhapšenih

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je zadržala u pritvoru sedam državaljana zemalja centralne Azije.

Oni su, kako se navodi, pripremali napade u Sankt Peterburgu.

Oni su osumnjičeni da su planirali napad na željeznički sistem i glavna mjesta za javno okupljanje u Sankt Peterburgu, navela je FSB u saoštenju.

AFP podsjeća da ruske bezbjednosne službe svaki put kad osujete planove za napad to i objave. 

Iz kancelarije tužioca saopšteno je da je 12 napada spriječeno na ruskom tlu od početka godine, prenijela je ruska agencija RIA Novosti. 

Rusija je pojačala bezbjednosne mere od samoubilačkog bombaškog napada u metrou u Sankt Peterburgu 3. aprila, tokom kojeg je ubijeno 15, a povrijeđeno više desetina ljudi. 

Osumnjičeni za organizovanje tog napada, Akbarzon Jalilov, je 22-ogodišnji ruski državljanin koji je rođen u Kirgistanu u centaralnoj Aziiji, a odgovornost za napad u Sankt Peterburgu preuzela je malo poznata grupa Imam Ssamil Batalion, koju stručnjaci povezuju sa Al Kaidom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.