Uspješan nastup Stefana Milenkovića i Tango Compasa na kotorskoj Ljetnjoj pozornici

Kotor dva dana slavio tango

Uspješan nastup Stefana Milenkovića i Tango Compasa na kotorskoj Ljetnjoj pozornici

Decenijama jedan od sinonima umjetničke muzike na ovim prostorima – violinista Stefan Milenković sa akordeonistom iz Slovenije, Markom Hatlakom odnosno ansamblom Tango Compás nastupio je sinoć na kotorskoj Ljetnjoj pozornici, u okviru XVI KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Uz slavnog virtuoza, u centar pažnje postavljeni tango kao najpopularniji ples na svijetu, ispunio je Ljetnju pozornicu publikom koja je uživala u vrsnom izvođenju.

Njihov nastup je ujedno bio i posljednji u ovogodišnjoj Kotorskoj koncertnoj sezoni koju Festival organizuje sa Muzičkom školom „Vida Matjan“. Koncert se organizuje u saradnji sa Koka-kolom.

Milenković i Hatlak udruženi sa pijanistom Markom Črnčecom i kontrabasistom Lukom Herman-Gajzerom u energičnom ansamblu Tango Compas, uz gostujući vokal, Anu Bezjak, pokazali su kako se muzički istražuje intenzivna ljepota i strast tanga.

Muzičari sastava dolaze iz različitih žanrova – od Milenkovićevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno muzikom, do Herman-Gajzerovog poigravanja sa džezom i Črnčecovih čudesnih improvizacija, tako da je predstavljena zanimljiva simbioza muzike koja nudi oba vidika. Umjetnici su publiku odveli na putovanje od Južne Amerike, to jest kolijevke tanga, pa sve do srca Evrope i njenih savremenih remek-djela.

BuenaVista

„Igramo se sa muzikom i sa stilovima tanga, i stilovima mimo tanga. Najkreativnije stvari se možda rađaju baš kada se suprotnosti ukrste i dođe do kombinacije ideja, naravno kada taj „sukob“ nije konflikt nego konstruktivan susret različitosti.  Imali smo veoma uspješan koncert koji je, kao i uvijek u Crnoj Gori, publika odlično ispratila. Cijeli Kotor je jedna kulisa, prirodni element predodređen za duhovnost, koja je neophodna u svakoj državi, civlizaciji, sistemu“, rekao je Milenković nakon koncerta.

„Kotor ima sve, i najvažnije – tu možete osjetiti istoriju. Istovremeno je i prava pozornica za tango, jer ima strast, i to onu strast koja vodi život naprijed“, ocijenila je Ana Bezjak,

Posjetioci koncerta i Kotora istovremeno su uživali i u nezaboravnom plesnom performansu članova plesne škole „Buena Vista“ iz Podgorice kojom rukovodi Ivan Jovanović.

Kotor je, inače, prethodna dva dana slavio tango. U srijedu i četvrtal, polaznici i članovi „Buena Viste“ uz podršku više ansambala iz pratećih programa KotorArta, plesom strasti „zarazili“ su sve ulice, trgove i gotovo svaki slobodni prostor. Sinoćnjim koncertom i izvedbama plesa strasti, ideja oživljavanja kotorskih trgova i pjaca koju baštini međunarodni festival KotorArt još jednom je ostvarena u punom smislu.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike održavaju se od 13. jula do 13. avgusta kao dio IX Međunarodnog festivala KotorArt, uz podršku Coca-Cole, Luštica Bay-a, hotela Palma i Palmon bay.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.