LGBT osobe mogu da obuku uniformu
Ilustracija

Predlog Zakona o VCG

LGBT osobe mogu da obuku uniformu

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu predložio je Skupštini da usvoji Predlog zakona o Vojsci Crne Gore (VCG), kojim se Ministarstvu odbrane (MO) proširuju ovlašćenja u upravljanju vojnima snagama.

Parlament će na sjednici, koja počinje danas, raspravljati o predlogu zakona koji je dostavila Vlada.

Članovi Odbora iz vladajuće koalicije juče su bez rasprave dali saglasnost na taj propis. Kraće rasprave je bilo jedino oko amandmana poslanice DPS-a Marte Šćepanović za preciziranje “pravnih nejasnoća” i poslanika BS Ervina Ibrahima, koje je Odbor podržao.

Novi zakon, između ostalog, daje mogućnost ministru da „donosi odluke o upotrebi Vojske i drugim aktivnostima u zemlji”, što je do sada bila nadležnost Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Ministar odbrane Predrag Bošković u intervjuu “Vijestima” saopštio je da nijesu izmijenjene uloge Generalštaba VCG i ministra u odlučivanju.

Predlog zakona ministru i MO daje i gotovo ovlašćenja da određuje vršioce dužnosti za formacijska mjesta oficira, odnosno podoficira, što je do sada bila nadležnost načelnika GŠ.

Sindikat odbrane i Vojske CRne Gore (SOVCG) predložio je amandmanima preciziranje pojedinih stavki u ovom dijelu zakona, ali je vladajuća većina juče na sjedniici Odbora sve predloge odbila. Predsjednik Sindikata Nenad Čobeljić je tražio da prisustvuje raspravi, ali ga odbor nije pozvao.

Jedan od njih ticao se privremenog upućivanja oficira na drugo mjesto. U predlogu zakona piše da “ministar, na  predlog  načelnika Generalštaba može, privremeno uputiti profesionalno vojno lice na rad u drugu organizacionu jedinicu GŠ komandu ili jedinicu Vojske”.

Sindikat je predložio da to pitanje treba da bude u nadležnosti načelnika GŠ “zbog veće operativnosti i efikasnijem komandovanju i izvršavanju zadataka”.

Predloženim zakonom uvodi se i mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, a daje i priliku LGBT osobama da prvi put ravnopravno u Crnoj Gori obuku vojnu uniformu.

Vlada aktima da reguliše prava vojnika po ugovoru

Sindikat odbrane Vojske dostavio je amandmane poslaničkim klubovima, tražeći podršku za njih. U dopisu Nenada Čobeljića opisuje se hronologija u pripremi zakona i detaljno razrađuju prava zaposlenih u Vojsci. Piše i da “činjenica punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u nije imala svoje zahtjeve kada je u pitanju određeno prilagođavanje zakonskih rješenja u novom Zakonu o Vojsci”.

Sindikat predlaže i da  Vlada  ili MInistarstvo posebnim  aktima  regulišu pitanja prava vojnika po ugovoru i njihovu reintegraciju na civilno tržište rada po prestanku profesionalne vojne službe.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.