"Edeš Ana" na Ljetnjoj pozornici i nova gostovanja "Orkanskih visova"

Koprodukcija Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, „Orkanski visovi“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, biće izvedena u Tivtu i Baru.

Kako ističu iz barskog festivala, nakon premijere i tri reprize u Starom Baru, te jučerašnjeg prvog gostovanja na tivatskim „Purgatorijama“, „Orkanski visovi“ biće igrani još jednom u Tivtu i to 6. avgusta, u atrijumu Ljetnjikovca „Buća - Luković“ od 21 časova i 30 minuta.

- Sinoćnje igranje u Tivtu prekinula kiša, pa predstava, i pored nesvakidašnje odlučnosti publike da ostane uprkos jakom pljusku, nije mogla biti završena. Producenti su sa čelnicima Centra za kulturu Tivat odlučili da 6. avgusta od 20 časova omoguće toj publici da pogledaju nastavak „Orkanskih visova“. Svi oni pozvani su da sa sačuvanim kartama dođu i pogledaju predstavu do kraja - ističu iz Barskog ljetopisa.

Još dva igranja u Baru zakazana su za 19. i 20. avgust, čime će 30. Barski ljetopis biti zvanično zatvoren.

Narodno pozorište Subotica gostovaće sjutra na Barskom ljetopisu, kada će se na Ljetnjoj pozornici predstaviti komadom „Edeš Ana“ od 21 čas i 30 minuta. Predstava je rađena po motivima istoimenog romana Dežea Kostolanjija, a režirao je Jožef Cajlik.

Uloge tumače: Hermina G. Erdelji, Natalija Vicei, Arpad Černik, Zoltan Mezei, Nandor Silađi, Katalin Siracki, Ervin Palfi, Čila Pamer i Ervin Palfi.

- „Edeš Ana“ je predstava o brutalnom izrabljivanju sluškinje od strane gospodara, o opsesivnoj vezanosti gospodara za sluškinje i sluge, o nesposobnosti sluge da izađe iz paralizujuće pozicije, o svakom mogućem izrabljivanju i poništavanju žene u kapitalističkom društvu i, na kraju, o užasnoj, samoubilačkoj, neartikulisanoj pobuni žrtve kojoj je izbrisan identitet. Glumci lako i efikasno iz naracije prelaze u dramsku igru. Imaju sveden pristup glumi pa u svim ulogama djeluju ubjedljivo - siže je ove predstave.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.