SK: Ako nam Vašingtom svrgne vođu, nuklearni napad na srce SAD-a
Kim Džong Un

Zaprijetili napadom

SK: Ako nam Vašingtom svrgne vođu, nuklearni napad na srce SAD-a

Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom „na srce SAD“, ako Vašington pokuša da svrgne režim u Pjongjangu, navodi južnokorejska državna agencija Jonhap.

„Ako se Amerika usudi da pokaže i najmanji signal da pokušava da svrgne našeg vrhovnog vođu, izvešćemo nemilosrdan napad na srce Sjedinjenih Američkih Država svojim snažnim nuklearnim udarom, koji je vremenom ojačao“, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova, prenijela je prvobitno sjevernokorejska državna agencija KCNA.

U vijesti koju je potom prenijela agencija iz Južne Koreje navodi se da je to odgovor na opaske glavnog čovjeka američke službe CIA Majka Pompea, koji je prošle sedmice aludirao na svrgavanje komunističkog režima u Pjongjangu. Naime, Pompeo je tada izjavio da je najvažnije što SAD mogu da naprave jeste da „se nuklearni kapacitet udalji od onog ko bi mogao imati namjeru da ga koristi“.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje je to protumačilo tako da se ocjenjuje da je Pompeo svojom izjavom „prešao granicu i da je jasno dao do znanja da je cilj Trampove administracije… svrgavanje režima“, prenio je hrvatski portal „Indeks“.

Podsjeća se i da su napetosti u tom regionu dodatno podignute nakon što je Sjeverna Koreja nedavno lansirala prvu interkontinentalnu balističku raketu, dugog dometa, koja može da nosi glavu s nuklearnim punjenjem.

Na zahtjev SAD održana je i hitna sjednica SB UN, ali je Rusija tada blokirala rezoluciju o Sjevernoj Koreji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.