Treći čovjek Vatikana negirao optužbe za zlostavljanje djece
Foto:AA

Treći čovjek Vatikana negirao optužbe za zlostavljanje djece

Vatikanski kardinal iz Australije i ministar finansija Džordž Pel na početku suđenja negirao je optužbe koje ga terete da je tokom 70-ih godina prošlog vijeka, tokom službe u australijskom gradu Balaratu, seksualno zlostavljao maloljetnike.

Kardinal Pel se pojavio na ročištu koje je održano na Krivičnom sudu u Melburnu, ali nije lično govorio, već je u njegovo ime advokat Robert Ričer kazao da je njegov štićenik nevin i da ne prihvata optužbe koje mu se stavljaju na teret, javlja Anadolija.

Ročište je trajalo šest minuta, a privuklo je veliku pažnju medija iz cijelog svijeta.

U nastavku suđenja do 8. septembra odbrana će izlagati svoje argumente.

Uporedo s tim, grupa građana, među kojima su i neke od žrtava i njihovih srodnika, okupila se ispred sudnice u Melburnu i protestovala sa zahtjevom da se kardinal Pel adekvatno kazni.

Učesnica protesta Meri za AA je kazala da je lično bila žrtva seksualnog zlostavljanja u crkvi koju je vodio kardinal Pel.

"Početak suđenja kardinalu Pelu je istorijski događaj kada će se čuti glas zlostavljanih i kada će ruka pravde stići zlostavljače. Mnoge žrtve su dugo čekale ovaj dan", poručila je Meri.

Brajan Šery je otvorio i profil na društvenim mrežama na kojem su se okupljale žrtve zlostavljanja u australijskim crkvama i borile za podizanje optužnice protiv kardinala Pela, a danas je kazao kako je zlostavljanje djece jedan od najtežih zločina i poručio da će nastaviti borbu sve dok odgovorni ne budu kažnjeni.

"Zlostavljanje djece se dešava u cijelom svijetu i borimo se da posredstvom medija ukažemo na to. Borićemo se sve dok ne očistimo naše crkve. Ponosan sam što sam ovdje", kazao je Elidn Radig.

Sudski proces pokrenulo je tužilaštvo u Australiji u vezi sa tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju koje se događalo tokom kardinalove službe u australijskom gradu Ballaratu. Krivične prijave protiv kardinala podnijele su dvije muške osobe.

Kardinal Pel, koji prema hijerarhiji predstavlja trećeg čovjeka Vatikana, je preko Katoličke crkve u Sidneju, negirao optužbe na svoj račun, te poručio kako će doći u Australiju da bi očistio svoje ime.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.