Ukrcavanje u avione uz pomoć otiska prsta
Ilustracija

Biometrijska provjera

Ukrcavanje u avione uz pomoć otiska prsta

Mislili ste da je bording pas na smartfonu zgodno olakšanje? Američka aviokompanija Delta je smislila nešto bolje - njihovi klijenti će se u avione ukrcavati uz pomoć otiska prsta.

Američka aviokompanija je najavila da njihovi klijenti od sada mogu da koriste otisak prsta umjesto bording pasa na Regan Vašington Nacionalnom Aerdromu u Arlingtonu u Virdžiniji.

Delta je biometrijsku provjeru uvela u maju, dozvoljavajući određenim počasnim članovima Delta SkyMiles kluba da koriste otisak prsta kao dokaz identiteta u DCA Delta Sky klubu. Sada je ova pogodnost postala dio procesa ukrcavanja, izjavili su iz kompanije, prenosi N1.

Ova opcija je trenutno dostupna samo članovima Delta SkyMiles kluba koji su uključeni u CLEAR, platformu biometrijskih identiteta, koja omogućava prolazak kroz redove za pet minuta ili manje. Delta ovog ljeta planira da lansira poslednju fazu svog biometrijskog testa, dozvoljavajući članovima da uz pomoć otisaka prstiju čekiraju i svoje torbe.

Učešće u testiranju je dobrovoljno, a iz Delte kažu da se, ukoliko sve protekne po planu, može očekivati proširenje mogućnosti na sve ostale putnike i aerodrome. Tvrde da su u pitanju mjeseci.

"Reakcije na ovu inovaciju su zadovoljavajuće", kaže Gil Vest, potpredsjednik kompanije Delta i dodao da uz tu tehnologiju svi dobijaju. 

Biometrijska provjera je preciznija i sigurnija od papira, a skraćuje i vrijeme čekanja u redu.

U međuvremenu, putnici na aerodromu u Južnoj Koreji se susreću sa drugačijom inovacijom - robotima. Kompanija LG aerodromu je prošle nedjelje u Inkeonu isporučila određen broj robota, koji će pružati pomoć i informacije putnicima.

Roboti govore korejski, engleski, kineski i japanski jezik, a komuniciraju i sa centralnim serverom aerodroma u cilju pribavljanja informacija o polascima aviona, ukrcavanju, lokacijama restorana, radnji i još mnogo toga, prenosi N1.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.