Kina pozvala SAD da zaustavi svoje neprijateljske vojne letove
Ilustracija

''Hladni rat''

Kina pozvala SAD da zaustavi svoje neprijateljske vojne letove

Kina je pozvala Sjedinjene Američke Države da zaustave "neprijateljske" i "opasne" vojne letove.

To je učinjeno nakon što su dva kineska borbena aviona presrela američki izviđački avion u nedjelju u u međunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora, javlja Tanjug.

Kinesko ministarstvo odbrane navelo je da je potez pilota kineskih aviona bio "legalan, neophodan i profesionalan", prenosi AFP. 

"Američki vojni avioni koji se približavaju kineskoj granici i izvode izviđanje ugrozili su nacionalnu bezbjednost Kine, narušili kinesko-američku vazdušnu i pomorsku bezbjednost i ugrozili ličnu bezbjednost oba pilota", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva. 

Kako se dodaje, američka strana mora odmah da obustavi takve nebezbijedne, neprofesionalne i neprijateljski opasne vojne aktivnosti i preduzme praktične mjere koje bi doprinjele pozitivnoj energiji za razvijanje kinesko-američkih vojnih odnosa. 

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je juče rekao da se jedan od kineskih aviona približio američkom velikom brzinom iza i ispod, a zatim usporio i povukao, zbog čega je pilot EP-3 preduzeo evakuativnu akciju. 

Dejvis je akciju kineskog pilota nazvao nebezbjednom. 

"Ovo nije karakteristično za normalno bezbjedno ponašanje koje vidimo kod kineske vojske. Postoje presrijetanja koja se regularno dešavaju u međunarodnom vazdušnom prostoru, a velika većina njih je izvedena na bezbjedan način. To je bio izuzetak, ne norma", rekao je Dejvis.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.