Kako su Srbi došli do
ilustracija

Afera u Švedskoj

Kako su Srbi došli do "državnih tajni"?

Velika bezbjednosna afera u Švedskoj – 14 državljana Srbije je imalo mogućnost uvida u tajnu komunikaciju državne Transportne agencije.

Kako piše dnevni list "Dagens nyheter", kompjuterskim tehničarima u Srbiji greškom je dozvoljeno da upravljaju mrežom za komunikaciju Transportne agencije i vladinih službi (SGSI) bez bezbjednosnih provjera.

To je učinjeno, navode autori, time što je Transportna agencija upravljanje sigurnosnom mrežom (SGSI) povjerila američkom gigantu IBM-u, a istovremeno kontrolu komunikacija i "fajervolova" kompaniji NCR u Srbiji. 

Navodi se da su kompjuterski tehničari mogli da prate onlajn komunikaciju između švedske Transportne agencije i 34 državne institucije na posebno osiguranoj vladinoj internet-mreži, za šta nisu imali dozvolu. 

Ipak, iako Srbi nisu dobili kriptovani ključ kojim bi mogli da utiču na komunikaciju među švedskim državnim institucijama, sagovornici tog lista navode da je bezbjednost Švedske mogla ozbiljno da bude narušena. 

Osim mogućnosti da vide komunikaciju državnih službi, Srbi su, piše list, imali uvid u poreski registar, ali i u "posebno osjetljiv" registar osumnjičenih osoba protiv kojih se vode tajne policijske istrage. 

Premijer Švedske Stefan Lufven nazvao je cijelu priču "ozbiljnom", dok se ministri te zemlje nisu oglašavali o eventualnoj šteti po pitanju bezbjednosti zemlje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.