Reforme za ulazak u EU podržava 66 posto građana Srbije
Ilustracija

Reforme za ulazak u EU podržava 66 posto građana Srbije

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da, prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom krajem juna na 1.064 ispitanika starijih od 18 godina, 49 posto građana podržava učlanjenje Srbije u Evropsku uniju.

Rezultati ovog istraživanja pod nazivom „Evropska orijentacija građana Srbije“ pokazuju da, ukoliko bi sjutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU”, 49 posto građana glasalo bi za, njih 27 posto bilo bi protiv, 13 posto ne bi glasalo uopšte, dok 11 posto ne zna šta bi odgovorilo na to pitanje.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika njih 66 posto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak naše zemlje u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, i to zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije.

Reformu zdravstvenog sistema (16 posto), borbu protiv korupcije (15 posto), reformu pravosuđa (15 posto), reformu poljoprivrede (11 posto) i reformu obrazovnog sistema (11 posto) građani prepoznaju kao najznačajnije i koje najviše utiču na njihov svakodnevni život. 

Najveći procenat građana, njih 59 posto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rješavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredijeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se na taj način dođe do održivih rješenja. 

Kada je riječ o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, 23 posto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator našoj zemlji u posljednjih 16 godina, 22 posto misli da je riječ o Rusiji, za Kinu se izjasnilo 21 posto građana, dok je na četvrtom mjestu Japan sa 11 posto. 

Zvanični podaci govore da, od 2000. do 2015. godine, Evropska unija i njene države članice, sa približno 2,7 milijardi evra doniranih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprineli razvoju Srbije. 

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.