Ove 3 opasnosti donosi mokar kupaći
Ilustracija

Presvucite se nakon svakog kupanja

Ove 3 opasnosti donosi mokar kupaći

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratitelji ljetnih uživancija. Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo je li nam se kupaći kostim osušio, hodamo li bosi po pločicama, je li toalet čist ili jesmo li sjeli na tuđi ručnik za plažu.

Svaka žena reaguje na vanjske uslove okoline na različit način. To zavisi prvenstveno od imunitetu njenog organizma, ali i o sklonostima ka razvoju polnih infekcija, istaknula je dr. Martina Jerbić-Cecelja.

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica, kao što u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih dijelova tijela.

1. Upala bešike

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korištenja javnog toaleta gdje se razne opasnosti ne kriju samo na dasci WC šolje već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

"Vodite računa o higijeni peškira, češće mijenjate higijenske uloške, koristite pamučno donje rublje i presvucite se u suvi kupaći kostim"

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neugodni pa ako primijetite takve reakcije potrebno je potražiti pomoć ljekara.

Takođe je preporučljivo piti barem dvije litre tečnosti dnevno kako bi isprali bakterije, topao uvin čaj te svježe voće i povrće.

2. Gljivične infekcije
Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korištenjem bazena, a rjeđe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu.

Polni organi sadrže određenu miješanu floru koja održava kisjelost toga područja, a izražava se kao pH-vrijednost. "Kada je kisjelost vagine smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi izvana ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u tom području", ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korištenja antibiotika. Najčešći su simptomi crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti gnoj, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

3. Upala jajnika
Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu stomaka, predjelu lijevog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati ljekar, a kako biste je spriječili, izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi.Tokom upale važno je stopala i stomak držati suvim te boraviti na suncu kako biste ugrijali stomak.

Dr. Martina Jerbić-Cecelja savjetovala je kako smanjiti razvoj upala intimnog područja tokom boravka na odmoru:

1. Prije odlaska na more i za vrijeme boravka na moru preporučuje se uzimanje probiotika koji povećavaju kisjelost kože i sluznica vagine te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

2. Žene koje imaju oslabljen imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja nakon svakog kupanja u moru ili bazenu trebaju promijeniti kupaći kostim kako bi izbjegle vlažnost intimnog područja i time sklonost upalama i odlascima na pregled.

3. Žene koje počinju imati simptome upale jajnika neka se jave na pregled ginekologu, jer ako same kupe neki lijek u apotekama bez prethodnog pregleda, mogu samo sebi naštetiti i pojačati simptome ako taj lijek nije bio pravilno odabran, piše Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.