Ako izbije veliki požar u Srbiji gasiće ga Rusi

Najvali pomoć

Ako izbije veliki požar u Srbiji gasiće ga Rusi

Novi toplotni talas koji će pogoditi region nosi opasnost od novih požara, ne samo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje su aktivna požarišta, već možda i u Srbiji.

Iz Srpsko-ruskog centra u Nišu poručuju da nema mjesta panici, jer će u slučaju da izbije požar na teritoriji Srbije biti upotrijebljeni svi raspoloživi kapaciteti kako bi se vatra što prije ugasila, navodi Sputnjik.

"Rusija je za borbu protiv požara već uputila 18 savremenih vatrogasnih kamiona, koji mogu da budu upotrijebljeni u bilo kom trenutku. Zatim, u vlasništvu Centra su šatori, pumpe i kompresori, koji su takođe na raspolaganju ukoliko zatreba. U slučaju većih požara, može biti upotrijebljena i avijacija, a u pitanju su avioni 'Iljušin 76', 'berijev 200', kao i helikopter 'kamov 32', koji se nalaze na teritoriji Rusije. Sa svoje strane, Srbija bi obezbijedila svo neophodno ljudstvo kako bi se kriza sanirala", kaže za Sputnjik direktor Centra Vjačeslav Vlasenko. 

On podsjeća da je uspješna saradnja između Rusko-srpskog humanitarnog centra i MUP-a Srbije ostvarena ne samo tokom 2012. kada su u Srbiji izbili požari, već i prilikom poplava 2014. godine, kada je Rusija poslala avione i ljudstvo koji su pomagali kako bi se katastrofa sanirala. 

"Na kraju krajeva, Centar je u Srbiji formiran kako bi pomagao i sarađivao sa srpskom stranom. Svakim danom dobijamo informacije iz Rusije, tačnije iz Centra za krizne situacije, o termalnim tačkama gdje se ukazuje na povećane temperature u Srbiji. Sve se to potom šalje Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbiji, tačnije sektoru za vanredne situacije. To su preventivne mere koje se primjenjuju svakodnevno kako bi se katastrofe izbjegle", napominje Vlasenko za Sputnjik.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.