Ministarstvo sporta sa NVO: Važan je kvalitet, a ne kvantitet projekata
Foto: Ministarstvo sporta

Ministarstvo sporta sa NVO: Važan je kvalitet, a ne kvantitet projekata

Direktorat za mlade prepoznao je nevladine organizacije kao važne aktere u sprovođenju omladinske politike, uključujući podsticanje volonterizma, motivacije, kao i zapošljavanja mladih, ocijenjeno je na konsultativnom sastanku sa zainteresovanim nevladinim organizacijama koje sprovode aktivnosti od interesa za mlade.

Ministarstvo sporta je uz podršku EU projekta „Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama za saradnju između Vlade i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori“ organizovalo sastanak u podgoričkom Omladinskom centru, povodom izrade prve sektorske analize kojom će se utvrditi prioritetne oblasti za finansiranje djelovanja NVO u 2018.

Komentari više od trideset prisutnih predstavnika NVO, odnosili su se na određivanje prioritetnih oblasti, preciziranje kriterijuma za raspodjelu finansijskih sredstava i drugim pojedinostima analize.

Na konsultacijama je zaključeno da je Konkursom potrebno finansirati projekte za mlade u oblastima u kojima ne postoje razvijeni sistemi programa i usluga, kao što su neformalno i mirovno obrazovanje, seksualno reproduktivno zdravlje, omladinski rad, preduzetništvo mladih, jačanje ličnog integriteta, informisanje mladih i kvalitetno sprovođenje slobodnog vremena.

Jedan od prioriteta treba da bude i razvijanje infrastrukture i smjernica za sprovođenje omladinske politike.

Takođe, kako bi mladi ostvarili svoje potencijale resorna ministarstva moraju da sarađjuju na svim poljima od interesa za mlade.

Generalni direktor Direltorata za mlade Nenad Koprivica izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo sporta prvo ministarstvo koje je organizovalo konsultativni sastanak sa predstavnicima NVO sektora povodom Sektorske analize. Koprivica je najavio nove konsultacije krajem godine u vezi sa izradom Akcionog plana za 2018.

Koordinator EU projekta “Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori Igor Vidaček, ocijenio je kvalitetnom raspravu na prvom konsultativnom sastanku, ističući da je to početak pozitivnog procesa koji će imati dobre pozitivne reperkusije, uključujući i medjuresorsku koordinaciju ministarstava.

Nacrt Sektorske analize pripremilo je Ministarstvo sporta - Direktorat za mlade, a na osnovu Strategije za mlade 2017-2021. Tim dokumentom biće utvrđene prioritetne oblasti od javnog interesa i potrebna sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018.-oj.

Crna Gora će od 2018. izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, decentralizovano vršiti raspodjelu sredstava NVO.

To podrazumijeva pripremu sektorskih analiza od strane svakog ministarstva, te sprovođenje konkursa za raspodjelu finansijskih sredstava NVO.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.