Turska neće obnavljati pregovore o ujedinjenju Kipra
Binali Jildirim

Poslije 10 intezivnih dana razgovora

Turska neće obnavljati pregovore o ujedinjenju Kipra

Turski premijer Binali Jildirim odbacio je mogućnost obnavljanja pregovora o ujedinjenju etnički podijeljenog Kipra, koji su propali 7. jula poslije 10 dana intenzivnih razgovora uz posredovanje UN.

"Jasno je da nema smisla nastaviti pregovore tamo gdje su stali", rekao je Jildirim na sjevernom dijelu Kipra, na proslavi godišnjice turske invazije iz 1974. godine koja je uslijedila poslije državnog udara koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom, navodi Asošiejted pres.

Turski premijer je naveo da su za propast pregovora u švajcarskom odmaralištu Kran-Montana krivi kiparski Grci jer nisu bili spremni za dogovor.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je prethodno da će Ankara razmotriti alternative postojećem formatu UN za ujedinjenje Kipra, navodi AP.

Propali pregovori počeli su 28. juna pod okriljem UN u Švajcarskoj, u prisustvu predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i vođe kiparskih Turaka Mustafe Akindžija, kao i predstavnika Grčke, Turske i Velike Britanije, koje su garanti bezbjednosti i imaju pravo da vojno intervenišu na ostrvu.

Predstavnici Grčke i kiparskih Grka saopštili su da su pregovori propali zbog insistiranja Turske i kiparskih Turaka da ostanak turskih vojnika na sjeveru Kipra i pravo Turske da vojno interveniše na ostrvu budu dio mirovnog sporazuma.

Grčka strana tražila je da sa sjevera Kipra bude povučeno svih 35.000 turskih vojnika i da njih zamjene međunarodne policijske snage, kao i da se ukine pravo na vojnu intervenciju Grčke, Turske i Velike Britanije. Kiparski Turci tražili su ostanak turskih vojnika koje doživljavaju kao jedine zaštitnike.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen na sjeverni i južni dio takozvanom "Zelenom linijom", koju su UN postavile 1964. godine uz vojne mjere.

Turska je 1974. godine zauzela sjeverni dio Kipra, gdje je postavila 35.000 vojnika, poslije puča koji su izvele pristalice ujedinjenja Kipra sa Grčkom. Vlada Kipra od tada kontroliše samo južni dio ostrva, na kojem žive kiparski Grci, a takozvanu "Tursku Republiku Sjeverni Kipar" priznala je samo Ankara.

Uprkos podijeljenosti zemlje, Kipar je primljen u EU 2004. godine.

Turski premijer ponovio je danas da je "opasna" potraga kiparskih Grka za naftom i gasom u vodama oko ostrva i da minira svaku šansu za ponovno ujedinjenje Kipra.

Jildirim je rekao da Turska vidi potencijalne bogate izvore energenata kao priliku za regionalnu saradnju, ali je potragu kojom dominiraju kiparski Grci opisao kao "jednostranu" i "u loše vrijeme".

Konzorcijum koji čine francuski Total i italijanski Eni vrši probna bušenja na oko 165 kilometara od južne obale Kipra.

Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da to bušenje zanemaruje prava Turske i kiparskih Turaka na mineralna bogatstva Kipra, prenosi Beta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.