Njemačka upozorila građane da ne putuju u Tursku
Zigmar Gabrijel

Opasnost od hapšenja

Njemačka upozorila građane da ne putuju u Tursku

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel upozorio je danas njemačke građane koji putuju u Tursku da se izlažu opasnosti da budu uhapšeni.

Gabrijel je na konferenciji za novinare rekao da Njemačka mijenja uputstva za putovanje u Tursku poslije hapšenja njemačkog aktiviste za ljudska prava Petera Štojdnera, prenosi Beta.

Hapšenje Štojdnera, rekao je Gabrijel, pokazuje da bi nešto slično moglo da se desi bilo kom građaninu.

Šef njemačke diplomatije je rekao i da vlada ne vidi kako može da i dalje daje garancije za investicije njemačkih kompanija u Turskoj u odsustvu "pravne bezbjednosti" i da će morati da razmotri šta da radi sa izvoznim garancijama za preduzeća koja posluju u Turskoj.

Njemačka će, dodao je, takođe sa partnerima u Evropskoj uniji razgovarati o ukidanju pretpristupne pomoći Turskoj.

Turski sud je u utorak odredio pritvor za Štojdnera i još petoro aktivista za ljudska prava, među kojima je i direktorka Amnesti Internešenala za Tursku Idlil Ester, pod optužbom da su počinili "zločin u ime terorističke organizacije".

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da Štojdner odmah bude oslobođen, što je Ankara ocijenila kao "neprihvatljiv" zahtjev i pokušaj miješanja u njeno pravosuđe.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.