Dijamant star tri miliona godina ide „pod nož“
Foto: Reuters

Najveći na svijetu

Dijamant star tri miliona godina ide „pod nož“

Kanadska kompanija Lukara dajmond koja posjeduje najveći dijamant na svijetu Lesedi la Rona najvjerovatnije će morati da ga isječe da bi pojednostavila proces prodaje, saopštili su zapadni mediji.

Napominje se da je težina dijamanta 1.109 karata, a velik je kao teniska loptica. Kamen je pronađen u novembru 2015. u rudniku Karove u Bocvani, koji je vlasništvo kanadske kompanije „Lukara dajmond“, prenosi Sputnjik.

Na aukciji u Sotebiju u junu 2016. godine kupci su mu ponudili samo 61 milion dolara, ali direktor kompanije Vilijam Lemb nije želio da dragi kamen proda za manje od 70 miliona dolara.

Stručnjaci smatraju da je dijamant prevelik da bi bio pravilno ocijenjen na tržištu u trenutnoj situaciji. Zbog toga bi trebalo sačekati nekoliko godina sa prodajom.

Vjeruje se da je ovaj dijamant star tri miliona godina, a ime je dobio iz nacionalnog jezika u Bocvani i znači „Naša svjetlost“.

Zanimljivo je da je prethodni najveći dijamant na svijetu Kalinan, koji je pronađen 1905. godine u Južnoj Africi i bio težak više od 3.106 karata, bio isječen na više djelova iz istog razloga.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.