Koncert „Poljska u srcu“ posvetili vatrogascima

KotorArt

Koncert „Poljska u srcu“ posvetili vatrogascima

Koncert „Poljska u srcu“, soliste pijaniste Lukaša Krupinjskog u pratnji Festivalskog orkestra KotorArta (FoKA), pod vođstvom dirigenta Bartoša Žurakovskog, održan je sinoć u prepunoj sali Crkve sv. Duha u Kotoru, u okviru KotorArt XVI Don Brankovih dana muzike.

Uoči koncerta, na opšte odobravanje publike, saopšteno je da je koncert posvećen vatrogascima u Boki.

„U trenucima kada je naša lijepa Boka ranjena velikim požarima ali i kada istih nije pošteđena ni Crna Gora pa ni cio region, kao Festival KotorArt i muzičari želimo da večerašnji koncert posvetimo onima koji se nesebično daju da vatrenu stihiju obuzdaju: vatrogascima Kotora, Tivta, Budve, Herceg Novog i cijele Crne Gore, dobrovoljcima i svima koji bdiju da bismo mi mogli bezbrižno da stvaramo umjetnost kojoj je Kotor prirodno stanište. Najmanje što možemo kao umjetnici, muzičari, jeste da vas uz najdublju zahvalnost, makar večeras imamo kao inspiraciju: ovo je muzika čiji ste i vi dio“, saopšteno je iz organizacije.

U pratnji Festivalskog orkestra mladi pijanista Krupinjski izveo je Koncert za klavir u f-molu, br. 2, op. 21 Frederika Šopena, te djela drugih poljskih autora, kao što su Serenada u C-duru Mjećislava Karloviča i Stara poljska svita Andžeja Panufnjika.

Publikajeuivala

Višegodišnja plodotvorna saradnja KotorArta i Ambasade Republike Poljske rezultirala je promocijom poljske umjetničke muzike u Crnoj Gori. U okviru programa Don Brankovih dana muzike posvećenog poljskim stvaraocima prošle godine u Kotoru je gostovao čuveni kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki.

Događaju, čiji pokrovitelje je Ambasada Republike Poljske, prisustvovala je ambasadorka Irena Tatažinjska.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike i ove godine su obezbijedili izvođenja vrhunskih umjetničkih imena i reprezentativne programe u okviru prestižne međunarodne svetkovine umjetničke muzike.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.