Nekada plemićko jelo danas jedu široke narodne mase
Ilustracija

Svi ga vole

Nekada plemićko jelo danas jedu široke narodne mase

U putopisu „Put za London" jedan francuski putnik zabilježio je priču o engleskom grofu i državnom sekretaru Džonu Montagjuu, koja je sasvim neočekivano donijela vječnu slavu njegovom imenu. Naime, pored zvaničnih poslova, smatralo se da taj državnik izuzetno uživa u jednom poroku ‒ kocki. Umio je da provede dane i noći za kockarskim stolom, bez predaha. No mučile su ga neumorne fiziološke potrebe, prekidajući njegove igre na sreću. Ipak, za jednu od tih potreba uspio je da nađe lijek.

Kako ne bi morao da prekida igru da bi jeo, od svoje posluge je tražio da mu pripreme hranu koju će bez muke moći da jede jednom rukom. Tako je njegov omiljeni kockarski obrok postalo parče mesa umetnuto između dvije kriške hleba. U anegdoti se dalje navodi da se i njegovim saigračima dopalo to praktično rješenje, te su malo-pomalo svi oni počeli da dovikuju posluzi: „Isto što i... Sendvič". 

Džon Monatgju je bio četvrti grof od Sendviča, što je bila plemićka titula uspostavljena u 17. vijeku u Engleskoj. Uprkos veoma uspješnoj karijeri, savremena kultura zapamtila je samo trivijalnu anegdotu o njegovom životu. Ipak, zahvaljujući njoj, njegovo ime je postalo sinonim za jedno od najpopularnijih jela današnjice. 

Grofu Sendviču do danas nije osporen taj patent, iako istoričari smatraju da je vjerovatnije da je do otkrića sendviča ipak došlo u kabinetu tokom dugih sati prekovremenog vrijednog rada, a ne u poročnoj zabavi, piše Rts.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.