Vučić: SAD da razjasni paljenje ambasade 2008. i da preda Arakanovog ubicu
Aleksandar Vučić

Posjeta Vašingtonu privukla mnogo pažnje

Vučić: SAD da razjasni paljenje ambasade 2008. i da preda Arakanovog ubicu

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu privukla je pažnju najstarijeg lista na engleskom jeziku u Omanu, "Tajms ov Oman", prenosi Tanjug.

Kako se navodi, taj list ističe da Vučić nastoji da okonča razilaženja sa Sjedinjenim Državama.

List navodi da je srpski predsjednik u Vašingtonu izjavio da mora nastojati da razjasni sporna pitanja između dvije zemlje, kao što su paljenje ambasade SAD u Beogradu 2008. i slučaj braće Bitići, kao i okolnosti ubistva Arkana. 

Vučić, u vezi sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana, traži pomoć Amerike u pronalaženju, hapšenju i privođenju pravdi čovjeka koji je identifikovan kao ubica, Dobrosava Gajića, a za koga se vjeruje da se krije negdje u centralnoj Africi, navodi se u tekstu. 

List navodi da se Vučić u Vašingtonu sastao sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom i sa predsjedavajućim i visokim članovima Potkomiteta američkog Senata za Evropu. 

U tekstu se ističe da je predsjednik Srbije, po dolasku u SAD u nedjelju, rekao da očekuje "važne razgovore za Srbiju" tokom posjete, te da će iznijeti stavove i pokušati da dobije podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rješavanja problema na Zapadnom Balkanu. 

Takođe prenosi Vučićevu izjavu da Srbija ima doslednu politiku vojne neutralnosti i politiku evropskih integracija kao strateški spoljnopolitički cilj, sa posvećenošću održavanju mira i stabilnosti, kao i ekonomskom prosperitetu Srbije i cijelog regiona Zapadnog Balkana. 

"Predsjednik Vučić je, na pitanje o prodaji oružja iz Srbije zemljama Bliskog istoka, rekao da Srbija održava strogu politiku pridržavanja regulativnih zahtjeva EU i UN, i dodao da Srbija uživa odlične odnose sa arapskim svijetom", zaključuje list.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.