Borba sa požarima se nastavlja, u toku evakuacija Krašića, počinje gašenje vodenim bombama
Foto:AA

Situacija se mijenja iz sata u sat

Borba sa požarima se nastavlja, u toku evakuacija Krašića, počinje gašenje vodenim bombama

Crna Gora nastavalja borbu sa vatrenom stihijom. Požari koji su zahvatili više crnogorskih gradova aktivni su bili i tokom noći. Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje je aktivan i pravi probleme vatrogascima. Kako prenose mediji u toku je evakuacija Krašića.

Vatra je zahvatila najvišu tačku Luštice, Obosnik, gdje se nalaze repetitori tako da na nekim djelovima poluostrva nema signala mobilne telefonije. Vatrogasci Tivta i Vojske su odmah stigli sa 4 kamiona i dobrovoljcima, a jutros su tamo i vatrogasci Herceg Novog i 60 vojnika sa dva vozila. Kako je za Radio Jadran kazao načelnik Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, Zlatko Ćirović, gašenje će svakog trenutka početi i vodenim bombama, odnosno avionima Direkorata za vanredne situacije, sa kojima su komandiri Vatrogasnih jedinica u stalnoj komunikaciji.

U selu Đuraševići kod Tivta vatra je prodrla do sela, a vatrogasci pokušavaju da spasu kuće mještana.

Najteža situacija je u Tivtu.  Oko 150 vatrogasaca dežuralo je tokom noći u više tivatskih naselja, boreći sa vatrenom stihijom u ovom gradu. U pomoć im je priteklo i 30 vojnika Vojske Crne Gore, a takođe, pomoć je pružao i veliki broj građana, prenijela je Anadolija.

2017071822480591624230993Web

Foto:Anadolija

Ranije jutros je saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije da postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva zbog požara u Zabrđu, kod Obosnika, na području tivatske opštine.

2017071822480591624230996Web

Foto:Anadolija

"Od ponoći aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat. Postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva.", naveli su iz Direktorata.

2017071822480591624231005Web

Foto:Anadolija

U informaciji o trenutno aktivnim požarima, Direktorat je saopštio da je na području Tivta aktivan požar na Luštici, te da su ekipe na terenu.Očekuje se i dolazak aviona.

2017071822480591624231007Web

Foto:Anadolija

Vatrena stihija po luštičkim brdima, koja je stigla do sela i naselja, progutala jednu i ugrozila mnoge kuće, infrastrukturu, smirila se ipak  nakon intervencije aviona Direktorata. Oni su juče do pred veče gasili najkritičnija područja. Smirio se i vjetar. Došla je struja. Neki evakuisani stanovnici vratili su se kućama, prenio je Radio Jadran.

2017071822480591624231012Web

Foto:Anadolija

Evo gdje su aktivni požari u zemlji prema izvještaju Direktorata:

BAR – Trenutno je aktivan požar u Sutomoru na Golom brdu. Požar je lokalizovan. Nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. Prijavljen je i jedan požar ka Paštrovićima. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

ULCINJ – Trenutno nema aktivnih požara.

BUDVA – Trenutno je aktivan požar na Paštrovskoj Gori, ali je pod kontrolom.

KOTOR – Aktivnih požara nema, ali ekipe i dalje dežuraju u Bigovi.

TIVAT – Aktivan požar na Luštici. Ekipe su na terenu. Od ponoći aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat. Nemaju informaciju o trenutnom broju vozila i službenika na terenu. Postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva. 

HERCEG NOVI – Rose – požar je pod kontrolom. Rt Veslo – požar je pod kontrolom. Obosnik – požar je aktivan od ponoći. Požar je zahvatio šumu. Nijesu ugroženi stambeni objekti ni stanovništvo. Službi zaštite i spašavanja Herceg Novi asistiraju kolege iz Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD Krtoli. 

PODGORICA – Trenutno su aktivni požari koji su zahvatili nepristupačna mjesta u brdima. Nijedna ekipa Službe zaštite i spašavanja Podgorica nije na terenu. 

CETINJE –Aktivni požari u Markovini, Lastvi Čevskoj i Gospoštini. Ekipe su na terenu, ali nijesu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo. 

DANILOVGRAD – Dva aktivna požara: Zagarač i Slapi. Nije ugroženo stanovništvo niti stambeni objekti.

NIKŠIĆ – Trenutno su aktivni požari u Drenovštici, Bogetićima i na brdu Tović. Nije ugroženo stanovništvo ni stambeni objekti. U pitanju su šumski požari. Nema ekipa na terenu. 
Bogetići, gorelo je uz magistralu. Požar je lokalizovan. Trenutno su se ekipe uputile ka Rudinama, ali ne znaju koliki je obim požara niti da li su ugrožene kuće dok ne stignu na lice mjesta. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.