Svakodnevna konzumacija paradajza smanjuje rizik od raka za 50%
Ilustracija

Štiti od štetnih sunčevih zraka

Svakodnevna konzumacija paradajza smanjuje rizik od raka za 50%

Svakodnevna konzumacija paradajza smanuje razvoj raka kože za polovinu, pokazalo je istraživanje The Ohio State University-a.

Nova studija o tome kako ishrana utiče na rizik od raka kože pojavila se u časopisu 'Scientific Reports'.

Ispostavilo se da su miševi čija je ishrana bila 10 posto sačinjena od paradajza u prahu tokom 35 sedmica, nakon izloženosti ultraljubičastim zracima, upola rjeđe oboljevali od raka kože, u poređenju sa miševima koji na jelovniku nisu imali paradajz.

Naučnici smatraju da su za to zaslužni karotenoidi, pigmenti koji paradajzu daju boju, a kožu štite od UV zračenja. U ovom slučaju, prvenstveno je riječ o likopenu.

Naučnici trenutno ispituju kako sastojci paradajza utiču na zdravlje srca, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.