Evo koliko nas truju kozmetički preparati
Ilustracija

''Sumnjivi'' sastojci

Evo koliko nas truju kozmetički preparati

Američka Agencija za hranu i ljekove objavila je izvještaj o proizvodima za njegu tijela, koji sugeriše da bi češće trebalo da čitate deklaracije kozmetičkim pakovanjima.

Stiv Sju, dermatolog Medicinskog centra MekGa, na vrh liste ozloglašenih preparata stavio je one koji se koriste u njezi kose i kože.

Kako piše na sajtu Agencije, "Kompanije i pojedinci koji proizvode ili reklamiraju kozmetiku, imaju zakonsku obavezu da osiguraju bezbjednost svojih preparata. Ni zakon ni FDA regulativa ne zahtijevaju specifične testove koji bi demonstrirali bezbjednost tih proizvoda".

Iako ovaj sistem u kom je proizvođač istovremeno i inspektor ne ide na ruku potrošačima, može im pomoći lista štetnih sastojaka koji se nalaze u mnogim šamponima. Ako neki od njih prepoznate na pakovanju svog preparata, bilo bi dobro da ga zamijenite za neki manje "sumnjiv".

Sulfati

Ovaj sastojak iritira kožu, oči, usta, pa čak i pluća, a naročito smeta ljudima sa osjetljivom kožom. Takođe, natrijum dodecil sulfat (sodium laureth sulfate) sadrži hemikaliju koja je u laboratorijskim uslovima izazvala pojavu kancera kod miševa. Istraživači nisu pronašli direktnu povezanost između ovog sastojka i pojave raka kod ljudi.

Formaldehid

Vjerovali ili ne, mnogi preparati za njegu tijela i čišćenje domaćinstva koriste ovaj sastojak. Studije su pokazale nepouzdanu povezanost ove hemikalije sa pojavom raka kod ljudi, ali je kod miša dokaz bio konkretniji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, jedna studija je pokazala da radnici izloženi formaldehidu imaju više promjena na hromozomima. To otkriće podržava raniju pretpostavku da je ova hemikalija krivac za neke slučajeve leukemije.

Parabeni

Proizvođači kozmetike često koriste parabene, koji spriječavaju rast bakterija. Međutim, ova hemikalija oponaša estrogen u tijelu i može ubrzati rast raka. Za sad ne postoje dovoljno jaki razlozi da se hemikalija zabrani, ali je njeno izbjegavanje preporučljivo, piše Foxnews.vom, a prenose Nezavisne.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.