Merkel i Makron: Uprkos razlikama, važno održati zdrave veze sa Trampom
Merkel i Makron

Pariz

Merkel i Makron: Uprkos razlikama, važno održati zdrave veze sa Trampom

Održavanje zdravih veza sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom je važno uprkos jasnim razlikama mišljenja, istakli su danas u Parizu lideri Francuske i Njemačke.

Kancelarka Angela Merkel rekla je, poslije današnjeg sastanka francuske i njemačke vlade u Parizu, koji se podudario sa dolaskom Trampa u francusku prijestonicu, da se na prošlonedjeljnom samitu G20 pokazalo da postoje mjesta slaganja, kao na primjer oko borbe protiv terorzma, ali da su se tada i jasno pokazale razlike "na primjer nažalost, razlika oko toga da li nam je potreban Pariski sporazum o klimi ili ne".

"Nijesmo izgladili te razlike, ali ipak kontak, sposobnost da se govori je naravno važan", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Merkel je ukazala da se "svi slažu da je potrebna bliskija saradnja o bezbjednosnim pitanjima sa SAD, uprkos razlikama u mišljenju".

Makron je rekao da su on i kancelarka Merkel na istoj talasnoj dužini. Makron je izrazio iznenađenje da neki dovode u pitanje njegov poziv Trampu da prisustvuje obilježavanju stogodišnjice dolaska američkih trupa u Francusku da se uključe u Prvi svjetski rat.

"Nikad ne treba da zaboravimo da je istorija veća od nas", rekao je Makron.

Makron je rekao da se Njemačka i Francuska slažu oko toga da je značajno održavati bliske veze s SAD, uprkos razlikama.

Tramp se trenutno nalazi u Parizu, gdje će sjutra prisutvovati ceremonijama povodom nacionalnog francuskog praznika Dana Bastilje, i obilježavanja 100. godišnjice ulaska Amerike u Prvi svjetski rat.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.