Preminuo nobelovac, a
Liu Sjaobo

Preminuo nobelovac, a "nije smio da umre"

Liu Sjaobo, kineski nobelovac i politički disident, koji je nedavno pušten iz zatvora, preminuo je nakon borbe sa rakom jetre.

Bio je ključni lider protesta na Trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine.

Njegovo zdravstveno stanje privuklo je veliku pažnju javnosti u cijelom svijetu, a nekoliko država pozvalo je na njegovo oslobađanje kako bi se liječio.

Sjaobo je pušten iz zatvora 26. juna. Strani ljekari koji su ga nakon toga posjetili, rekli su da je on još u stanju da putuje u inostranstvo na liječenje, što je bilo u suprotnosti sa ocjenama kineskih eksperata.

Liju, aktivista za zaštitu ljudskih prava, zatvoren je 2009. godine pod optužbom da je odgovoran za subverziju jer je pozivao na jačanje demokratije.

Njegov advokat saopštio je da je Liju trenutno na liječenju u bolnici u sjevernoj provinciji Lijaoning, nakon što mu je dijagnoza postavljena prošlog mjeseca, prenio je BBC. Njegova supruga Liju Sija nalazi se u kućnom pritvoru od kada je njen muž dobio nagradu 2010. godine, ali protiv nje nikada nije podignuta optužnica.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.