Stočaru presadili palac sa stopala na šaku
Foto: BBC

Australija

Stočaru presadili palac sa stopala na šaku

Stočaru iz Zapadne Australije, Zeku Mičelu, kome je bik odsjekao palac sa šake, hirurzi su presadili nožni palac kako bi mu spasili funkciju šake.

Mičel (20) pretrpio je povredu šake kada se bik ritnuo i zgnječio u palac na ruci o ogradu tora. Njegova kolege na farmi odmah nakon incidenta su priskočili u pomoć i stavili palac u led kako bi smanjili degradaciju tkiva.

Nažalost po Mičela, hiruruzi su dva put pokušali da mu prišiju palac, ali bez uspjeha.

Doktori su onda došli na ideju da mu presade palac sa noge na ruku. Poslije osmočasovne operacije , hirurzi su optimistični u prognozama.

Uprkos početnom odbijanju da se podvrgne transplantaciji, Mičel je na insistiranje doktora, ipak, pristao na zahvat.

Plastični hirurug doktor Šon Niklin rekao je da ga nije iščudilo Mičelovo prvobitno odbijanje.

„Pomalo je luda ideja. Prirodno je da pacijent nije želio da ga dodatno povrijedimo", rekao je Niklin.

Međutim, on objašnjava zašto su hirurzi insistirali.

„Čak i kada imate četiri funkcionalna prsta, ako nemate čime da izvršite povratni pritisak (što je uobičajena svrha palca), onda je vaša šaka izgubila veliki dio svoje funkcije", istakao je Niklin.

Dodaje da će biti potrebno dosta vremena da se Mičelova šaka navikne i da dio tijela, koji ne bi trebalo da bude tu, adaptira na novu funkciju javlja Bi Bi Si, a prenosi Rts.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.