Što su muškarci viši imaju veće šanse da obole od opake bolesti
Ilustracija

Što su muškarci viši imaju veće šanse da obole od opake bolesti

Visoki i gojazni muškarci su u većem riziku od agresivnog raka prostate, navodi se u novim istraživanjima.

Muškarci iznad 180cm imaju za 21 odsto veću šansu od visokorizičnog raka prostate nego oni koji su niži. Za 13 odsto se povećava rizik i kod srednjovječnih muškaraca koji imaju barem 10cm viška oko struka. 

Naučnici objašnjavaju da visoki muškarci imaju veći nivo hormona rata koji utiče na rast u djetinjstvu, ali se povezuje sa rakom prostate u odraslom period. 

Muškarci koji su gojazni, posebno u srednjim godinama mijenjaju nivo testoterona što je takođe jako rizično po prostate. Dokazano je da u obije grupe rak prostate napreduje progresivnije i dovodi do češće smrti. 

”Ovi rezultati nam pomažu da shvatimo na koji način rak prostate nastaje i napreduje kod određenih ljudi. Takođe, rezultati su jako važni kako bismo radili na planu ishrane u mlađem dobu i tokom rasta koji bi mogao preventivno da djeluje na nastanak raka kasnije”, kaže autorka studije dr Aurora Perez-Kornago. 

Inače, i ranije studije su dokazale da su visoki i gojazni muškarci u mnogo većem riziku od raka prostate.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.